torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Uppsägningar hos danska storföretag efter coronakarantän…

Den stora danska hotell- och konferenskedjan BC Hospitality Group var först med att börja säga upp anställda. 350 anställda rök på grund av coronakonsekvenser. Tappet i gästnätter ökar efter att de danska gränserna stängdes i lördags. Sedan dess har flera stora företag varslat, däribland SAS.

På söndagen kom en överenskommelse om viss lönekompensation, men enligt kritiken för sent och för oflexibelt. Kompensationen kommer nämligen bara om företagen inte säger upp någon. Det sätter många i farozonen. Bland andra Danish Crown, slakterikoncernen med 23.000 medarbetare. Trots en försäljningsökning på hemmaplan har de precis stängt slakteriet i Kina och kan med en omsättningsminskning tvingas säga upp folk. Däribland svenskar, polacker och tyskar, som i dag är en stor del av personalstyrkan och påverkas av de stängda gränserna.

BC Hospitality Group är känt i Sverige för Mariott Hotel i Köpenhamns hamn och Bella Center, Bella Sky och Crowne Plaza i Örestad. Koncernen har 900 anställda – var tredje sägs upp.

– Avtalen om lönekompensation är bra för några, men inte för oss. Den förutsätter ju att vi inte får anpassa antalet anställda, och det är vi tvungna att göra, säger Allan L Agerholm, vd för BC Hospitality Group, till Rapidus.

Arbetsgivarna i Dansk Erhverv är annars nöjda med överenskommelsen om lönekompensation.

– Överenskommelsen är historisk, säger Dansk Ehrvervs vd Brian Mikkelsen, som på söndagen blev överens med regeringen, Dansk Industri och FH, fackföreningarnas huvudorganisation.

I helgen räknade Dansk Erhverv att för turist- och upplevelsebranschen finns det två scenarier: I det första tappar den danska ekonomin 4,8 miljarder danska kronor och 12.000 arbetstillfällen. I det andra sceniariet 19 miljarder och 47.000 arbetstillfällen. Effekten för näringslivet är ännu värre.

På den positiva sidan finns de danska flaggskeppen inom life science i Medicon Valley som Novo Nordisk och Colopast, som inte säger upp några medarbetare. Dels är efterfrågan på produkterna fortsatt stor, dels kan coronasmittan begränsas genom att lägga om arbetet.

Keld Broksø

Den stora danska hotell- och konferenskedjan BC Hospitality Group var först med att börja säga upp anställda. 350 anställda rök […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad