fredag 17 maj 2024

inloggad som

Ny näringslivsbarometer mäter konjunkturen i hela Öresundsregionen

Efter sommaren publiceras för första gången en näringslivsbarometer som täcker hela Öresundsregionen. Det sker efter att Sydsvenska Industri- och Handelskammaren börjat använda samma frågeformulär som sin motpart Dansk Erhverv.

Den nya barometern ska därmed kunna fungera fullt ut för att göra jämförelser av olika konjunkturindikatorer på båda sidor sundet. Sydsvenska Industri- och Handelskammaren har just börjat skicka ut enkäterna till sina medlemsföretag.

− Att vi speglar Dansk Erhvervs metoder ger oss fördelen att investerare och företagare kan använda barometern som ett verktyg för att jämföra marknaderna. Vi ser att det finns ett samspel mellan konjunkturerna i på Själland och i Skåne, men vi har inte mätt konjunkturen på detta sätt i södra Sverige tidigare, så det är absolut en nyhet, säger Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vice vd Per Tryding till Rapidus.

Sedan tidigare har Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ett samarbete med Dansk Erhverv om integrationsindex, där integrationen över sundet mäts på en rad punkter. Vid den senaste sammanställningen, för 2014, hade indexet fallit till 58, där 100 anses vara största möjliga integration. Det är det sämsta resultatet på tio år. Imorgon publicerar Öresundskomiteen sitt eget integrationsindex, då man jämför utvecklingen sedan brons öppning år 2000.

Även om den nya näringslivsbarometern blir sundsövergripande kommer den fokusera mer på tillväxten än på integrationen över sundet. I Dansk Erhvervs senaste mätning för Själland, som publicerades i våras, svarar exempelvis 65 procent av företagen i Region Hovedstaden att omsättningen kommer öka framöver. Det är sex procentenheter mer än samma period förra året.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter sommaren publiceras för första gången en näringslivsbarometer som täcker hela Öresundsregionen. Det sker efter att Sydsvenska Industri- och Handelskammaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad