onsdag 6 december 2023

inloggad som

Öresundsregionen vaknar inför finansbranschens teknikskifte

Kort sagt: Efter en seg start har det börjat röra sig rejält bland Öresundsregionens teknikbolag inriktade på finanssektorn. Inte minst den danska sidan driver på, med Finanstilsynet, Danske Bank och den växande organisationen Copenhagen Fintech i spetsen. Och det är inte bara bankerna som kan rida på vågen.

Av Erik Olausson och Keld Broksø

Den klassiska visionen om kylskåpet som själv beställer mjölk – och automatiskt betalar för den – låter fortfarande vänta på sig. Men det finns redan gott om exempel i nutiden som visar hur Öresundsregionen är på väg in i en våg av satsningar på fintech, alltså teknik för att automatisera transaktioner och hantering av pengar.

Som den danska IT-miljonären Thomas Seherstedts fintech-bolag Gan Integrity som i år fick 150 miljoner danska kronor från fyra riskkapitalbolag till digital teknik som ska hjälpa företag hålla sig inom lagen vid betalningar utomlands. Eller Bescord, som nu har flyttat från Jylland till Köpenhamn med fem anställda och frilansare för att vara med i en glödhet fintech-miljö. Bescord har en moln-applikation som kan hjälpa företagen att få överblick över betalningsflöden och spara in på bankavgifter.

Ett tecken på hur hett Köpenhamn börjar bli är organisationen Copenhagen Fintechs nya kontorshotell, där 35 företag med sammanlagt 100 anställda flyttat in sedan öppningen för ett halvår sedan.

Bankerna är lite på sin vakt eftersom ny teknik, som exempelvis blockkedjor och kryptovalutor, kan användas för att kringgå deras verksamhet. Men överlag tycks de resonera ”if you can’t beat them, join them”. Danske Bank, som är Nordens nästa största bank, är numera djupt involverade och var en av huvudaktörerna på ”Fintech Innovation Day” på Industriens Hus i oktober, med över 200 deltagare.

Bland gästerna fanns näringsminister Brian Mikkelsen (Konservative), politisk chef för Finanstilsynet, som den 1 oktober lanserade det första av fem initiativ för att stärka fintech-sektorn i Danmark.

Köpenhamn är än så länge regionens motor inom denna nisch av teknikutveckling – ”Skåne står vid sidlinjen i finansbranschens revolution” skrev Rapidus i en analys hösten 2016. Mycket av aktiviteten på den svenska sidan är fortfarande koncentrerad till Stockholm, men på ett år har mycket hunnit hända och en rad nya bolag och initiativ dykt upp även i Skåne.

Ett av dem är Mincbolaget BetterWealth, där börsnoterade Collectors riskkapitalgren och Bonnier-ägda NFT Ventures blivit delägare. På sikt är tanken att BetterWealths automatiserade investeringsrådgivning ska infogas i en app från Collector. I ett liknande läge befinner sig Malmöbolaget Century Analytics, som planerar lansera en fond för algoritmstyrd valutahandel om ett halvår. Bolaget fick i våras in 7,2 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Mårten Öbrink och Jeanette Andersson.

Den sammankoppling av mobilkunnandet i Lund och finanssektorn i Köpenhamn som vi efterlyste i förra analysen har ännu inte materialiserat sig. I gengäld har Malmöbolaget Anima, grundat av tidigare Sony Mobile-chefer, börjat samarbeta med Wallenberg-backade uppstartsbolaget Fidesmo som just blivit global tjänsteleverantör åt MasterCard. Animas klockor ska framöver utrustas med chip, liknande de i bankkorten, vilket gör det möjligt att använda dem för att handla mjölk i snabbköpet.

Ett annat tillskott är Crunchfish, som tidigare främst varit inriktade på mjukvara för att mobiler ska kunna tolka och styras av gester från användare. I början av hösten fick bolaget patent på mjukvara för en variant av närhetsbaserad kommunikation med Bluetooth low energy och strömsnåla signalstationer, så kallade beacons. Det kan användas i betalningsapplikationer, som Malmöbolaget Pejs app på Malmö Arena, men även för att till exempel rikta reklam till presumtiva kunder som kommer in i en butik.

Crunchfish nya giv är även en nyckelfaktor i tillkomsten av föreningen Øresund Fintech, som håller sitt första stora möte i Helsingborg i dag. Bland medlemmarna finns SmartRefill, Resurs Bank, Ikano Bank och IBM.

I första hand ska Øresund Fintech arbeta med nätverkande, inte minst genom en nordisk konferens i Helsingborg nästa höst. En annan konkret effekt är det acceleratorprogram för teknikbolag inriktade på finanssektorn som drar igång i Helsingborg till våren. Som en del av programmet får de sju bolagen dela på en miljon kronor i riskkapital från bland andra Crunchfish ordförande respektive teknikchef Joachim Samuelsson och Paul Cronholm, patentbyrån Ström & Gullikssons ordförande Björn Anderssom samt Anders Blomkvist, tidigare ägare av Skånska Byggvaror.

Fintech-vågen är satt i rullning. Nu gäller det för regionens etablerade spelare att vaxa surfbrädan – och titta närmare på hur teknikskiftet passar in i affärsmodellen.

Kort sagt: Efter en seg start har det börjat röra sig rejält bland Öresundsregionens teknikbolag inriktade på finanssektorn. Inte minst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad