fredag 17 maj 2024

inloggad som

Sedermera Fondkommission gnuggar händerna åt danskt aktieutspel

Den nya danska regeringen vill sänka reavinstskatten på aktieaffärer rejält. Malmöbaserade Sedermera Fondkommission, som har hjälpt en räcka danska företag notera sig på svenska listor, räknar med att utspelet kan öka börsfebern ytterligare – på båda sidor sundet.

Den nya danska närings- och tillväxtministern, Konservatives Brian Mikkelsen, har just konstaterat att Sverige piskar Danmark ordentligt när det handlar om att sätta nya bolag på börsen och de mindre aktielistorna. De senaste åren har 81 företag noterat sig på Stockholmsbörsen, mot 4 på Köpenhamnsbörsen under samma period.

Som en motåtgärd vill Brian Mikkelsen därför sänka reavinstskatten på aktieaffärer från 42 till 27 procent och göra det enklare att investera i danska företag.

Sedermera Fondkommissions vice vd och chef för corporate finance, Andreas Sandgren, följer utvecklingen noga.

– Det nya danska regeringsutspelet kommer öka intresset för stora, börsnoterade danska bolag. Det kan också påverka mindre företags möjligheter på börsen. Men för att mindre danska företag på allvar ska välja att notera sig i Danmark och inte Sverige krävs en välfungerande dansk aktiehandel. Det finns inte än, men kan komma nu, säger han till Rapidus.

Sedermera Fondkommission hade i oktober sitt första arrangemang i Danmark, då sju danska bolag presenterade sig. Samtliga har noterat sig i Sverige med Sedermeras hjälp. Andreas Sandgren tror dock inte att den nya politiken kommer rycka undan mattan för deras affärer – ens på längre sikt.

– Det är bara positivt om både Danmark och Sverige får fungerande aktiemarknader. Det kan skapa synergier över sundet, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Den nya danska regeringen vill sänka reavinstskatten på aktieaffärer rejält. Malmöbaserade Sedermera Fondkommission, som har hjälpt en räcka danska företag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad