onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Het investeringstrend sprider sig över sundet

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies inställning till investeringar, men tanken har aldrig varit mer aktuell. Här är Sverige tio år före, men Danmark hakar på.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I Köpenhamn tog det fart när Dansk Industri för tre veckor sedan höll årsmöte med temat ”Hur kan företagen bidra till att lösa globala utmaningar?” Och i dag håller tidningen Børsen en konferens om ”impact investments” – och Sveriges erfarenheter av dessa – med undertecknad som projektledare.

Det är kort och gott rykande aktuellt i Danmark att göra som Sverige och frågeställningarna framstår inte längre som alltför naivia eller flummiga.

Danskarnas problem är att Sverige ligger tio år framför Danmark, åtminstone enligt Anders Klinkby som är en av dagens talare på Børsens konferens. Han var direktör för Investeringsfondbranschen, som nu fusionerats med Finans Danmark för att skapa en starkare branschorganisation i lobbyingarbetet. De vill inte bara få på plats en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot men även öka fokuseringen på impact investments som en global konkurrensparameter.

Intresset i både Danmark och Sverige är en effekt av en global trend. Vi står kort och gott inför en revolution när såväl Facebooks Mark Zuckerberg, Microsofts Bill Gates, Bain Capital, BlackRock som Goldman Sachs har utarbetade strategier för impact investments.

Impact investments handlar om förbättringar – sociala och miljömässiga – inte bara för bolagens skull men för världens skull. Man måste skapa nåbara förbättringar och i utbyte acceptera lägre avkastning. Här finns alltså en gråzon mellan ansvarsfulla investeringar och impact investments.

Så långt teorin, nu gäller det att få praktiken på plats. Och här börjar Danmark ta rygg på Sverige:

* PFA, som förvaltar pengarna för en miljon pensionssparare, lanserade i somras en ny strategi fram till 2020 för att göra investeringar i ett ”hållbart samhälle”. PFA har även publicerat offentliga listor på de bolag PFA undersöker för brott mot pensionsbolagets värdegrund – och en offentlig lista på de företag som utesluts som potentiella investeringsobjekt.

* Villum Fonden och Velux Fonden, som stöttar forskning, miljöarbete, kultur och socialt arbete, har delat ut 9,4 miljarder danska kronor via en impact investment-strategi bekostad av Velux’ fönstertillverkning.

*PensionsDanmark, som förvaltar 222 miljarder danska kronor i pensionsmedel, har använt ett tvåsiffrigt miljardbelopp till Copenhagen Infrastructure Partners. Dessa bygger biokraftverk och vindkraftsparker efter en strategi om ansvarsfulla investeringar.

* Simon Boas Hoffmeyer, hållbarhetschef på Carlsberg Group, har de senaste två åren arbetat med en ny strategi för koncernens 47.000 anställda: ”Together Towards Zero”. Bland annat går den ut på att eliminera koldioxidutsläppen och halvera Carlsbergs vattenförbrukning till år 2030.

Vi danskar kan snart sluta le defensivt när investeringar med målet att skapa en bättre värld kommer på tal. Svenskarna upplever det redan som en god affär. Det är inte filantropi – det är cool business.

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.