onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Het investeringstrend sprider sig över sundet

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies inställning till investeringar, men tanken har aldrig varit mer aktuell. Här är Sverige tio år före, men Danmark hakar på.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I Köpenhamn tog det fart när Dansk Industri för tre veckor sedan höll årsmöte med temat ”Hur kan företagen bidra till att lösa globala utmaningar?” Och i dag håller tidningen Børsen en konferens om ”impact investments” – och Sveriges erfarenheter av dessa – med undertecknad som projektledare.

Det är kort och gott rykande aktuellt i Danmark att göra som Sverige och frågeställningarna framstår inte längre som alltför naivia eller flummiga.

Danskarnas problem är att Sverige ligger tio år framför Danmark, åtminstone enligt Anders Klinkby som är en av dagens talare på Børsens konferens. Han var direktör för Investeringsfondbranschen, som nu fusionerats med Finans Danmark för att skapa en starkare branschorganisation i lobbyingarbetet. De vill inte bara få på plats en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot men även öka fokuseringen på impact investments som en global konkurrensparameter.

Intresset i både Danmark och Sverige är en effekt av en global trend. Vi står kort och gott inför en revolution när såväl Facebooks Mark Zuckerberg, Microsofts Bill Gates, Bain Capital, BlackRock som Goldman Sachs har utarbetade strategier för impact investments.

Impact investments handlar om förbättringar – sociala och miljömässiga – inte bara för bolagens skull men för världens skull. Man måste skapa nåbara förbättringar och i utbyte acceptera lägre avkastning. Här finns alltså en gråzon mellan ansvarsfulla investeringar och impact investments.

Så långt teorin, nu gäller det att få praktiken på plats. Och här börjar Danmark ta rygg på Sverige:

* PFA, som förvaltar pengarna för en miljon pensionssparare, lanserade i somras en ny strategi fram till 2020 för att göra investeringar i ett ”hållbart samhälle”. PFA har även publicerat offentliga listor på de bolag PFA undersöker för brott mot pensionsbolagets värdegrund – och en offentlig lista på de företag som utesluts som potentiella investeringsobjekt.

* Villum Fonden och Velux Fonden, som stöttar forskning, miljöarbete, kultur och socialt arbete, har delat ut 9,4 miljarder danska kronor via en impact investment-strategi bekostad av Velux’ fönstertillverkning.

*PensionsDanmark, som förvaltar 222 miljarder danska kronor i pensionsmedel, har använt ett tvåsiffrigt miljardbelopp till Copenhagen Infrastructure Partners. Dessa bygger biokraftverk och vindkraftsparker efter en strategi om ansvarsfulla investeringar.

* Simon Boas Hoffmeyer, hållbarhetschef på Carlsberg Group, har de senaste två åren arbetat med en ny strategi för koncernens 47.000 anställda: ”Together Towards Zero”. Bland annat går den ut på att eliminera koldioxidutsläppen och halvera Carlsbergs vattenförbrukning till år 2030.

Vi danskar kan snart sluta le defensivt när investeringar med målet att skapa en bättre värld kommer på tal. Svenskarna upplever det redan som en god affär. Det är inte filantropi – det är cool business.

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp.