Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform.
Låga bolagsvärderingar har i flera år varit en bromskloss på riskkapitalmarknaden eftersom köpare och säljare inte kunnat komma överens om priset på aktierna. Och det är inte alla startups och scaleups som vill rea ut bolaget för att få in kapital. Samtidigt har bankerna blivit mer återhållsamma med lån till högre risk.
Det är bakgrunden till att allt fler riskkapitalbolag inte bara köper in sig i bolagens aktier, utan även i allt högre grad erbjuder högrisklån.
Det danska riskkapitalbolaget Polaris drog för ett par år sedan igång en ny fond, Polaris Flexible Capital. Den sysslar till övervägande del just med att låna ut kapital, typiskt till tillväxtbolag eller bolag som står inför ett generationsskifte.
– Det finns ett hål på marknaden. Det är många olika situationer där det finns behov av vår typ av kapital när banken inte kan, säger Jesper Langmack, chef för Polaris Flexible Capital.
Hålet han talar om uppstår mellan den del banken är beredd att låna ut och den del en investerare är beredd att gå in med genom att bli delägare. Det kallas också junior debt eller junior capital. Räntan på ett sådant lån är högre än på ett banklån. Enkelt uttryckt handlar det om vad finansieringen ska kosta bolaget i förhållande till risknivå.
– För 20-25 år sedan kunde banken erbjuda den finansiering som vi nu erbjuder. Men det kan de inte idag. Därför lämnar bankerna det här segmentet av marknaden och överlåter det till nya spelare.
Modellen som sådan är inte ny, men Jesper Langmack säger att den blivit betydligt mer vanligt förekommande på senare tid.
– Produkterna har existerat i många år, men det är först nu det verkligen växer på marknaden. Det är ett nytt fenomen som skapats av regleringar och kapitalkrav på bankerna. Förr var detta bankens uppgift, nu har det blivit privat i stället.
Ola Nilsson