onsdag 13 november 2024

inloggad som

Punkten många glömmer vi börsnotering

Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

Det finns flera argument för att ta ett bolag till börsen, bland annat ökad synlighet och trovärdighet. Det kan även bli lättare att rekrytera kompetens. Det är också enklare att hålla sin bolagsberättelse levande, då man är skyldig att delge marknaden information.

Finansiell förberedelse: Bolaget ska ha en väl underbyggd finansiell presentation. Det inkluderar tydliga och transparenta finansiella rapporter och en hållbar affärsmodell.

Skapa rutiner för kommunikation: Detta är en ofta underskattad punkt. Utveckla en stark kommunikationsstrategi för att tydligt visa på företagets affärsmodell, värde och potential. I noterad miljö är informationsgivningen regelstyrd och det är viktigt att direkt få ut betydande information till marknaden. I mindre bolag är det vanligt att man håller hög intensitet i kommunikationen inför och kring noteringen, medan den pågående berättelsen därefter glöms bort.

Se också till att logga personer som sitter på avgörande information, eftersom det är av stor vikt att ingen information läcker ut innan den är korrekt kommunicerad.

Tidpunkten: Sikta på notering när marknadsvillkoren är gynnsamma och intresset för investerare är högt. Säkerställa att bolaget har byggt upp en växande kundbas och efterfrågan på bolagets produkt eller tjänst.

Ledning och rådgivare: Sätt ihop en erfaren ledningsgrupp och anlita kvalificerade rådgivare som kan vägleda genom IPO-processen. Byggs bolaget kring en enskild innovatör så skapar det osäkerhet då det är svårt att avgöra vad som händer om den personen försvinner.

Representation: Tänk på hur styrelsen ser ut och om den har kvinnlig representation. Ska man ligga framkant är det här av vikt. Detta gäller också för ledningsgruppen.

Prissättning: Fastställ ett realistiskt pris för aktier som linjerar med bolagets värdering och marknadens förväntningar, samt att prissättningen ska vara attraktiv för investerare.

Webbsida: Ett måste är att ha en fungerande webbsida som är väl uppdaterad. Då kan potentiella investerare enkelt hitta information om verksamheten.

Martin Linderoth

Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.