fredag 26 juli 2024

inloggad som

Midway borde inte vara på börsen

Anders HaskelKort sagt: Malmökonglomeratet Midway är på väg att halveras genom en rejäl nedbantning som förhoppningsvis sätter punkt för flera års svag utveckling. Det är dock för tidigt att säga om åtgärderna kommer att leda in Midway på en mer framgångsrik väg. Tittar vi på bolagets historik och knapphändiga informationsgivning borde aktien inte ens vara på börsen.

Av Anders Haskel, gästskribent

Förlust under fem av de senaste sju åren. Ingen utdelning sedan 2011. Aktiekursen nådde sin topp för nio år sedan och har under de senaste fyra åren grovt sett pendlat runt samma nivåer som i slutet av 1990-talet. Syftet med verksamheten, som är att skapa en långsiktigt hög värdetillväxt och utdelning till aktieägarna, har Midway varit långt ifrån att leva upp till. Med den historik som koncernen visar upp måste styrelsen naturligtvis agera.

Redan 2013, inte så långt efter näringslivsprofilen och huvudägaren Sten K Johnson alltför tidiga bortgång vid 67 års ålder, tog styrelsen beslutet att koncentrera verksamheten mot färre och större dotterbolag. Men sedan hände inte särskilt mycket. 2014 såldes småhustillverkaren Sävsjö Trähus, en bilförsäljare i Borås samt några andra mindre verksamheter. Totalt sett handlade det inte om affärer som på något tydligt sätt förändrade koncernen.

I början av 2016 tog styrelsen dock ett större beslut som bland annat går ut på att Midway kommer att lägga den mesta kraften på att utveckla byggställningsföretaget Haki i nordostskånska Sibbhult, vars produkter kommer att erbjudas både till nya kundkategorier och på nya geografiska marknader.

Samtidigt har Midway satt igång en säljprocess av ett antal dotterbolag med svag lönsamhet som när de är genomförda bedöms leda till att tillgångsmassan nästan halveras. Bland de handfull verksamheter som nu ska få nya ägare finns Fas Converting Machinery i Arlöv, med 63 miljoner i omsättning 2015, och Malmöbaserade elektroniktillverkaren Onrox som omsätter strax över 100 miljoner. Styrelsen hoppas med försäljningarna frigöra kapital till Hakis expansion.

Beslutet är i praktiken ett underkännande av Sten K Johnsons idé om att bygga ett konglomerat bestående av såväl producerande företag som verksamheter inom handel. En mildare tolkning är att styrelsen insett att varken kapital eller ledningsresurser räcker till för att utveckla alla delar av koncernen. Verkligheten har dessutom visat att det krävs ytterst professionell styrning samt att det innebär betydande utmaningar att skapa god lönsamhet inom alla delar av en företagsgrupp med spridda verksamheter.

Midway har dessutom emot sig att under lång tid fört en förhållandevis anonym tillvaro på börsen. Med ett börsvärde under en halv miljard och verksamheter som kan betraktas som ganska tråkiga lockar inte bolaget till sig något naturligt intresse från marknaden.

Bolaget verkar dessutom ha varit genuint ointresserat av att ändra på detta förhållande. Nyheter från Midway innehåller inte mer information än vad som är absolut nödvändigt. Antalet pressmeddelanden är få och delårsrapporterna innehåller information som ligger på ett absolut minimum i förhållande till de formella kraven.

Midway presenterar inga tydliga mål för verksamheten. Beskrivning av affärsmodell och strategi saknas nästan helt. När verksamheten ska bedömas tvingas aktieägare med andra ord famla mer eller mindre i mörker. Det finns starka skäl att fundera på varför bolaget egentligen finns på börsen.

Midway Holding kontrolleras av Sten k Johnsons familj genom Tibia Konsult som äger drygt 50 procent av rösterna. Samtidigt har nya ägare dykt upp i ägarlistan. Ett bolag med namn Malmöhus Invest med de skånska affärsdoldisarna Lars Rosvall, Mats Nilstoft och Roger Stjernborg Eriksson i styrelsen har köpt 5 procent av aktierna och är representerade i valberedningen. Malmöhus Invest har för övrigt tagit över namnet från det som tidigare var ett av Sveriges första riskkapitalbolag

En del ledningsförändringar kan också vara på gång. Styrelsens ordförande, tidigare Sydkraft-vd:n Lars Frithiof fyller 70 i år och vd Peter Svensson, som jobbat inom Midway sedan företagsgruppen bildades 1989, blir 65 nästa år.

En hel del utmaningar återstår men Midway har i alla fall tagit de första stegen ut ur sin långa ökenvandring.

Kort sagt: Malmökonglomeratet Midway är på väg att halveras genom en rejäl nedbantning som förhoppningsvis sätter punkt för flera års […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.