onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Lansering ska ge första intäkterna till Mapillary

Kartbolaget Mapillary har sjudubblat sin bilddatabas under året. Nu kommer första färdigförpackade produkten – som ska ge Malmöbolaget sina första ordentliga intäkter.

Mapillary grundades 2013 av Jan Erik Solem, som för fem år sedan sålde sitt ansiktsigenkänningsbolag Polar Rose till Apple för omkring 200 miljoner kronor. Idén med Mappilary är att utmana tjänster som Google Street View med en karttjänst som bygger på användarnas egna bilder. Under 2015 har antalet bilder i systemet ökat från 5 till över 35 miljoner bilder och räckvidden långsamt börjat nå även utanför Europa och USA.

Hittills har verksamheten främst bekostats med riskkapital, i vintras fick bolaget in 1,5 miljoner dollar från bland andra amerikanska Sequoia och London-baserade Wellington Partners. På onsdag lanserar Mapillary dock sin första färdigförpackade tjänst, ett insticksprogram som kopplar ihop Mapillary med det dominerande Gis-bolaget, amerikanska Esri. Bolaget står bakom mjukvaran ArcGIS, som används för att hantera och presentera geografiskt kopplad data.

– Vår kundgrupp är framför allt städer och kommuner.  I dag köper de gatubilder för miljoner, som de inte ens har rättigheter till. Det är väldigt dyrt, men alla behöver detta till bygglov, stadsplanering och liknande. Vi erbjuder det snabbt och billigt, säger Jan Erik Solem till Rapidus.

Med den nya produkten kan kunden redigera bilder och information i Mapillary, men datan ligger på kundens egen Gis-databas. En annan aspekt är att många städer har mängder av oanvända bilder från olika inventeringar. Förra veckan samarbetade Mapillary med Helsingborgs stad och lade in hela deras bilddatabas från förra årets väginventering. Nu kan tjänstemännen se staden i 3D i Mapillary och lägga till information, som landar i deras Gis-system.

Under året har teamet vuxit från sex till tio personer, inklusive en ny affärsutvecklare i New York. Mapillary samarbetar i dag med fyra amerikanska metropoler, New York, Washington DC, Detroit och Los Angeles i skräddarsydda projekt.

– New York inventerar vägnätet vart annat år och gör det fortfarande genom att åka ut med bilar och anteckna med papper och penna. De vill ta egna bilder, innan och efter åtgärd. Med Mapillary kan de ta bilder och samma dag är det tillgängligt för alla i systemet, säger Jan Erik Solem.

Andra pågående projekt handlar om att kartlägga stora delar av Dar es-Salaam tillsammans med Världbanken. På sikt är Mapillarys mål att täcka in hela jorden, uppger Jan Erik Solem.

Olof Peterson

Kartbolaget Mapillary har sjudubblat sin bilddatabas under året. Nu kommer första färdigförpackade produkten – som ska ge Malmöbolaget sina första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.