söndag 28 april 2024

inloggad som

Ny strategi för Öresundskraft

För tre veckor sedan folkomröstade helsingborgarna om energibolaget Öresundskraft skulle säljas eller inte. Över 96 procent svarade nej. Nu ska ägaren Helsingborgs stad i samverkan med bolagets ledning ta fram en ny ägarstrategi för företagets framtid. Det säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) till Rapidus.

– När det nu står klart att vi ska behålla bolaget, så ska vi tillsammans i lugn och ro titta på förutsättningarna att gör det på bästa sätt givet de stora förändringarna som sker på energimarknaden. Framöver kommer kommunfullmäktige få ta ställning till olika vägval, säger Peter Danielsson.

I dag är bolaget lönsamt, men klarar sig Öresundskraft på egna ben i längden när många konkurrenter slår sig ihop?

– Det var grunden för hela vårt försäljningscase. Förändringarna på energimarknaden driver på konsolidering och skapar behov av nya samarbeten. De gamla huvudaffärerna el och fjärrvärme pressas av allt från luftvattenpumpar till solenergi och de ökade hållbarhetsambitionerna ökar trycket på olika typer av energieffektivisering. Öresundskraft ligger långt framme och tänker rätt i den transformation som sker, men många utmaningar ligger framför oss.

Vi ser en stark trend att kommunala elbolag fusioneras med varandra, Kraftringen är kanske det tydligaste exemplet. Är det en möjlig framtid för Öresundskraft?

– Det är en av frågorna vi har ur ägarperspektiv, om bolaget kan stå solo, närma sig någon annan eller ingå i partnerskap. Än så länge är det för tidigt att göra den analysen.

Niclas Lindstrand

För tre veckor sedan folkomröstade helsingborgarna om energibolaget Öresundskraft skulle säljas eller inte. Över 96 procent svarade nej. Nu ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.