söndag 19 maj 2024

inloggad som

Skånska sjukhusbyggen öppnar för miljöteknikinvesteringar

Ombyggnaden av Skånes tre storsjukhus kommer resultera i upphandlingar av miljöteknik för åtskilliga miljoner, Marie Rodling Wahlström, chef för Region Skånes enhet för strategisk fastighetsutveckling. I slutet av månaden möts bransch och beställare.

Om- och tillbyggnaden av Helsingborgs lasarett och sjukhuset i Malmö är inledd och på samtliga fastigheter ställs krav på miljöcertifiering upp till nivån som kallas silver. Inom några år väntas även moderniseringen av universitetssjukhuset i Lund dra igång.

– Region Skåne har uttryckt att man vill satsa på miljöteknik och det finns många företag i vårt nätverk som är intresserade av att leverera, inom bland annat ventilation, vattenrening, avfallslösningar, luftrening och energi, säger Heidi Olsson, kommunikationsansvarig på nätverket Sustainable Business Hub.

Bland företagen nämner hon bland annat vattenbehandlingsbolaget Bauer Watertechnology, WTM, som tillhandahåller avfallslösningar och NFO Drives, som tillverkar frekvensomriktare för elektriska motorer. Lindinvent i Lund, som tillverkar och installerar behovsstyrd ventilation, är ett bolag som redan fått flera uppdrag vid sjukhusen.

– Vi har bland annat gjort ett antal jobb på SUS, några etapper är redan klara och förhoppningsvis kommer det flera. Allt fler offentliga aktörer ser att man kan spara energi med behovsstyrd ventilation, vilket innebär jobb för oss, säger Thomas Lindborg, vice vd för Lindinvent, som har ett 50-tal anställda i Lund.

Region Skåne har inte exakt klart för sig hur mycket av ombyggnadsbudgeten som ska investeras i miljöteknik och gröna innovationer, men Marie Rodling Wahlström, chef för Region Skånes enhet för strategisk fastighetsutveckling, uppger att det handlar om åtskilliga miljoner.

– Vi har ett miljöprogram som vi ska förhålla oss till och visioner om att vara en fossilbränslefri region 2020, så vi har stora krav på oss. Miljötanken är grundläggande i våra investeringar och egentligen inget som vi avsätter specifika medel för, säger Marie Rodling-Wahlström.

I Helsingborg, där renoveringen och tillbyggnaden redan pågår, har inte så stort fokus lagts på ny teknik, medan den chansen fortfarande finns i Malmö, och framförallt i Lund där man fortfarande befinner sig på utredningsstadiet för att kunna fatta beslut om investeringar.

– Vi vill bland annat utveckla kylanläggningarna, energihushållningen, den tekniska logistiken och läkemedelsförsörjningen, säger Rodling-Wahlström.

I slutet av månaden deltar hon vid Sustainable Business Hubs stämma för att förbereda miljöteknikbolagen på Region Skånes planer, som totalt innefattar bygginvesteringar om drygt 10 miljarder kronor och byggprojekt tio år framåt.

Jennie Lorentsson

Ombyggnaden av Skånes tre storsjukhus kommer resultera i upphandlingar av miljöteknik för åtskilliga miljoner, Marie Rodling Wahlström, chef för Region […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]