söndag 14 april 2024

inloggad som

Skåne laddar inför försenad life science-strategi

|  
|  

Detaljerna i regeringens nationella strategi för life science är hett efterlängtade av branschen. Rykten säger att den kommer att släppas i sin helhet i morgon, uppger Tobias Schölin vid Region Skåne, som står i startgroparna för att implementera strategin i en kommande skånsk innovationsagenda.

– När det gäller Skåne så skiljer sig vår region mot andra i Sverige genom att Öresundsområdet är stort och att det gränsregionala är jätteviktigt. Nu hoppas jag att strategin bland annat gör det lättare att samfinansiera med nationella medel över landsgränsen, säger Tobias Schölin, näringslivsutvecklare inom life science.

I juni avslöjades vilka åtta områden strategin ska innehålla med syfte att sätta Sverige på kartan som life science-nation – igen. Det handlar bland annat om samverkan och långsiktighet, modifiering av lagar och regler för att möjliggöra användning av hälsodata från vården, samt göra det attraktivt för internationella bolag att förlägga verksamhet här.

– Vi i Skåne måste positionera oss. Förhoppningen är att den nationella strategin ger en tydlig riktning och att pengar sätts till, säger Tobias Schölin.

Helena Strigård, vd vid branchföreningen SwedenBio, är positiv till att regeringen satsar på åtta områden. Hon förväntar sig dock mer, att även forskningspropositionen om ett år ska innehålla satsningar på life science.

– Risken med att ligga strax innan en stor annonsering är att de kan tycka att life science redan har fått sin del, säger hon.

Elisabet Ottosson

Detaljerna i regeringens nationella strategi för life science är hett efterlängtade av branschen. Rykten säger att den kommer att släppas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.