lördag 18 maj 2024

inloggad som

Ett knallhårt besked – men troligen inte det sista

Kristian analys2Kort sagt: Dagens varsel från Sony Mobile är ett av de största någonsin i Skåne. Ändå måste det ses som en av alla händelser på en lång tidslinje med Ericssons och Sonys mobilutveckling i Lund. Beskedet att 1.000 tjänster ska bort är en veritabel käftsmäll, men utgör tyvärr inte någon vändpunkt. Den skumpiga resan kommer fortsätta, och det är ännu oklart var den slutar.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Måndagens varsel av 1.000 anställda och konsulter vid Sony Mobile i Lund är en av årets stora näringslivsnyheter i Skåne. Att antalet blev så högt måste ses som överraskande, utom möjligen hos de allra största pessimisterna.

Beskedet innebär att FoU-enheten i Lund närmast halveras, och definitivt får bära mer än sin proportionella andel av bolagets 30-procentiga sparkrav.

Alla blickar vilar nu på Lund och vad som komma skall i form av initiativ för att rädda situationen. Men egentligen är neddragningen bara en i raden av dramatiska händelser i mobilklustret senaste åren.

2008 då ekonomin var stekhet och smartphone-racet precis hade börjat jobbade närmare 4.000 personer vid dåvarande Sony Ericsson i Lund. Sedan dess har vi sett en successiv nedmontering av verksamheten, till dagens 2.200 medarbetare som nu alltså ser ut att bli endast 1.200 om något års tid.

Tyvärr är en fullständig avveckling på sikt inte längre någon orimlig tanke.

Sony har stora problem att få mobilaffärerna på fötter. Innevarande räkenskapsår väntas sluta med en förlust på motsvarande 15 miljarder kronor. Inklusive bekymren i TV-divisionen medför detta att koncernen för första gången sedan noteringen på Tokyobörsen 1958 inte kan lämna någon utdelning.

Räkna med missnöjda aktieägare.

Prognosen för mobilsegmentet innebär sjunkande omsättning till cirka 70 miljarder kronor år 2018, med en operativ marginal på 3-5 procent. De klassiska telefonerna har kommit att minska i betydelse för Sony och det talas istället om smartwear och internet of things.

Just Lund, idag inriktat på mjukvaruutveckling, är navet för satsningen på smartwear, men det är ärligt talat svårt att se hur Sony Mobile ska kunna vända trenden på kort tid. Det brukar sällan gå att spara sig till framgång.

Här i Skåne pratar vi mycket om kulturskillnader mellan Japan och Sverige, samt betydelsen av att de tunga besluten fattas långt bort. Det är inte alls oviktiga faktorer, men så länge verksamheten gör förlust efter förlust finns det ingen företagsledning i världen som är beredd att bara fortsätta pumpa in pengar.

Det har därför senaste månaderna spekulerats i om Sony är på väg att knoppa av mobilverksamheten. Experterna är oeniga om huruvida det möjligt eller inte.

Är Sony-chefen Kazuo Hirais uttalande i Wall Street Journal om att han överväger en utförsäljning bara en testballong för att pejla om det finns något intresse på marknaden? Eller är nedskärningen vi ser idag en del i arbetet med att piska rörelsen i form för en affär?

Kanske vore en ny ägare det bästa som kunde hända filialen i Lund. En eventuell köpare lär inte slå till om det inte finns någon bra plan. Men grundfrågan förblir vad Sony egentligen har att sälja av.

Varumärket vill de förmodligen inte bli av med. Tillverkningslinjerna i Kina kan inte vara av något större värde för en spekulant. Kvar finns spetskunskapen om den mobila tekniken, där Lund historiskt sett varit en av de stora utvecklingssajterna.

Själv tror jag att just denna del inte är något Sony vill släppa. Företagets kameror, spelkonsoler, ja det mesta i elektroniksegmentet skulle på sikt kunna använda den trådlösa tekniken.

Dessutom kan storleken på dagens varsel tolkas om ett tecken på att koncernen tänker långsiktigt. Att man är beredd att försöka ännu en gång, att gå från blodbadet på mobilmarknaden till att bli en drivande faktor i utvecklingen av internet of things.

Men det väntar en skumpig resa även framöver. Ingenting pekar nämligen på att dagens varsel skulle vara det sista dramatiska beskedet vi får från Sony Mobile.


Dagens besked från Sony Mobile i Lund handlar om en ny organisation som ska sjösättas den 1 april. Tanken är att bli mer ”snabbrörlig och operationellt effektiv”. Målet: vara ett lönsamt företag senast 2017.
Facket väntar sig att först mot slutet av 2015 ha svart på vitt vilka som får lämna sina jobb. Vd i Lund är Bengt-Arne Molin.

Kort sagt: Dagens varsel från Sony Mobile är ett av de största någonsin i Skåne. Ändå måste det ses som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]