fredag 26 april 2024

inloggad som

Studentbolag testar AI för djur

Masterstudenten Yuan Xiong på VentureLab i Lund har tagit fram en AI-teknik för spårning av sjukdomar hos boskapsdjur. Nu inleds ett samarbete med experter på SLU Alnarp för att testa produkten. Samtidigt söker hon efter partners som kan påbörja tillverkning av hårdvaran.

Syftet med tekniken är att underlätta tidig upptäckt av infektioner som smittar från djur till människa eller mellan djur av olika arter.

– Det är viktigt att upptäcka den här typen av sjukdomar på ett tidigt stadium, men befintliga larmsystem är oprecisa, komplicerade och dyra att underhålla och därför används de sällan inom jordbruket, säger Yuan Xiong.

Tekniken är baserad på en flerstegsmodell för självlärande algoritmer som tolkar djurens rörelse- och beteendemönster. Genom att koppla tekniken till en speciell kamera kan djuren studeras i realtid så att jordbrukaren kan få en tidig varning när något inte står rätt till. Även om djuren rör sig i flock ska kameran kunna avläsa enskilda individers beteende utan att djuren behöver bära örontaggar eller sensorer.

Om resultatet i testbäddarna faller väl ut ska produkten lanseras genom Yuan Xiongs nystartade företag Domo Green som finns på Lunds universitets accelerator VentureLab. Enligt Yuan Xiong ska bolaget även satsa på AI med inriktning på resor, events och ansiktsigenkänning.

Intresset för att utveckla AI-produkter för djur finns även hos närliggade teknikjätten Sony som håller på att utveckla en hälsoapp för grisar. Med en särskild applikation samlas data om grisarnas beteende för att tidigt upptäcka hälsorproblem. Avläsningen görs med hjälp av sensorer som fästs i öronen på grisarna.

Jessika Nord

Masterstudenten Yuan Xiong på VentureLab i Lund har tagit fram en AI-teknik för spårning av sjukdomar hos boskapsdjur. Nu inleds […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.