onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Max IV skissar på ny utbyggnad

Synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund är långt ifrån färdigställd. Men redan nu skissas det på en utbyggnad med en cirka 350 meter lång frielektronlaser, till en kostnad av 900 miljoner kronor. I dag skrivs också ett avtal om ett danskt strålrör under.

Som Rapidus kunde berätta i går kommer skalet till Max IV stå klart till försommaren, och då avser universitet köpa byggnaden, förutsatt att regeringen ger sitt tillstånd. Blir den miljardaffären av sänker universitetet sina driftskostnader. Det frigör medel för en frielektronlaser (FEL), ett komplement till de lagringsringar för elektroner som konstrueras nu. Med hjälp av FEL kan forskarna ta bilder av extremt snabba skeenden, som när en molekyl delar upp sig i atomer.

Diskussioner om laserns utformning och omfång har pågått ett antal år, men i dagarna kommer en ansökan om 20 miljoner kronor för en design- eller förstudie att lämnas in till en svensk forskningsstiftelse.

– Designstudien beräknas ta två år, sedan har vi ett färdigt material för söka pengar för utbyggnaden och frielektronlasern, säger Sverker Werin, professor i acceleratorfysik vid Max IV-projektet.

I förstudien görs en teknisk beskrivning, budget och en analys av vilka andra frielektronlasrar som är under uppbyggnad runt om i världen. Enligt den första grovplaneringen för FEL kan bygget inledas under 2017 och stå klart 2022.

– FEChristoph_QuitmannL skulle vara ett stort steg och föra oss till fronten i den internationella konkurrensen. Inte bara skulle vi ha den starkaste synkrotronen utan också lasern som låter oss se saker som händer väldigt snabbt, säger Max IV:s vd Christoph Quitmann till Rapidus.

I dag blir det också klart att det fjortonde strålröret, med tillhörande experimentstation, vid Max IV blir danskt. Tillsammans med LU:s rektor Per Eriksson och vicerektor Sven Strömqvist och åker Christoph Quitmann i dag tisdag till DTU i Köpenhamn för att underteckna ett memorandum of understanding. Från dansk sida skrivs avtalet under av DTU, Köpenhamns universitet och Århus universitet.

– Det är en stor prestation av de danska universiteten som lyckats övertyga det danska utbildningsdepartementet, samt tre regioner, att satsa pengar på Max IV. Det är första gången som danska regioner satsar pengar på forskning utanför sin egen region. Det har ett stort symbolvärde och betyder mycket för det dansk-svenska samarbetet, säger Christoph Quitmann.

Sedan tidigare finns 13 strålrör, eller experimentstationer, finansierade. Det danska strålröret beräknas kosta runt 110 miljoner danska kronor att bygga, och är näst intill helt finansierat.

Vilket blir det 15:e strålröret?

– Det blir klart det under 2015. Vi för flera seriösa diskussioner med nordiska och europeiska länder, säger Quitmann.

Om Lunds universitet får behålla pengarna som man sparar på att köpa Max IV-fastigheten avgörs av riksdagen när universitetsanslagen slås fast.

Jennie Lorentsson

Synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund är långt ifrån färdigställd. Men redan nu skissas det på en utbyggnad med en cirka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.