måndag 20 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Dagfinn Høybråten, ny chef för Nordiska ministerrådet…

… som tillträdde jobbet som generalsekreterare den 4 mars.

Danska Folketinget ingick i april ett avtal som ska främja integrationen i Norden genom att ta bort en rad gränshinder. För Danmarks del är Öresundsregionen den närmaste nordiska regionen. Ser du avtalet i Folketinget som något som kan göra just Öresundsregionen till en nordisk förebild för gränsregioner?

Dag Finn Höybråten— Avtalet mellan danska regeringen och Folketinget är en mycket bra modell att arbeta utifrån. Vi hoppas att modellen även kan inspirera övriga nordiska parlament till bindande åtaganden i syfte att bryta ner gränshinder.

Folketingets avtal ska också förebygga nya barriärer. Det ska nu skapas processer som säkrar att lagförslag behäftade med gränshinder värderas i förhållande till annan nordisk lagstiftning innan de läggs fram i Folketinget. Kommer Nordiska ministerrådet arbeta för att först och främst Sverige kan införa liknande lagar så att beslutet får större effekt för Öresundsregionen och övriga Norden?

— Att förebygga nya gränshinder när man gör lagändringar är viktigt i det nordiska gränshinderarbetet. Vår förhoppning är att man i de övriga länderna arbetar på liknande sätt som Danmark när man gör lagändringar. Den danska modellen kan även här fungera som inspiration/förebild för de övriga länderna. Att det inte skapas nya gränshinder, utan tvärtom avvecklas, bör vara en check point i allt relevant lagstiftningsarbete.

Elever på danska yrkesutbildningar kan inte söka praktik i Sverige, men elever i Sverige kan utan problem söka i Danmark. Det är olyckligt eftersom det dels saknas praktikplatser i Danmark, dels finns svensk efterfrågan på kompetenserna hos danska elever. Ser du möjligheter för att Nordiska ministerrådet kan arbeta för ett brett, nordiskt avtal med utväxling av praktikplatser?

— Ett rörligt Norden med möjligheter för de som bor här att fritt ha tillgång till hela den nordiska arbetsmarknaden och nordiska utbildningar är av stor betydelse om vi ska kunna konkurrera globalt. Därför är det viktigt att man också kan göra sin praktik i ett annat nordiskt land. Vilka hinder som begränsar denna möjlighet måste ses över och utifrån det måste vi hitta en lösning.

Olika krav för auktorisation kan betyda att auktoriserade hantverkare i många fall inte kan använda sin auktorisation i de andra nordiska länderna. Det gäller i synnerhet Danmark och Sverige, där byggprojekt kan bli dyrare och besvärligare på grund av skilda standarder. Kan Nordiska ministerrådet bidra till att ta bort de barriärerna?

— Auktorisationsfrågan är ett av de gränshinder vi har särskilt fokus på då det inte främjar den fria rörligheten och den nordiska nyttan. De som bor i Norden och har utbildning här bör ha tillgång till hela den nordiska arbetsmarknaden. Om det finns olikheter i utbildningarna eller krav som gör att man inte kan få arbete ska man kunna bereda möjlighet att få komplettera det som saknas. Vi håller på att få utarbetat en rapport som skall redovisa de barriärer som finns på auktorisationsområdet och som ska användas till att samordna insatser mellan länderna. Nordiska ministerrådet följer även byggmarknadsområdet, där det pågår arbete med olika rapporter.

Danska regeringen vill framöver skicka en årlig, skriftlig status över arbetet med att ta bort gränshinder samt redovisa de initiativ regeringen tar för att bromsa nya gränshinder. Vill du se övriga nordiska regeringar göra samma sak?

— Absolut, och detta sker redan på lite olika sätt i olika länder, säger Dagfinn Høybråten.

Keld Broksø
Bild: norden.org/Johannes Jahnsson

… som tillträdde jobbet som generalsekreterare den 4 mars. Danska Folketinget ingick i april ett avtal som ska främja integrationen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]