fredag 24 maj 2024

inloggad som

Greater Copenhagen er nu så brandvarm, at Skåne må løse akut problem og gå med

Keld_broksoKort sagt: Selv The Guardian opdagede Greater Copenhagen. Danske landsaviser har for første gang i lang tid debat om regionen. Men Skånes manglende beslutningskraft bremser processen – selv om en invitation til at komme med i Greater Copenhagen for længst er sendt.

Af Keld Broksø, Københavnsredaktør

Selveste The Guardian bragte nu i marts en artikel om det nye, internationale brand, Greater Copenhagen, som navn på den region, vi hidtil har kaldt ”Øresundsregionen”. Derpå blev ”Greater Copenhagen” brandvarm i danske og svenske medier – og dramatisk for Medicon Valley Alliance (MVA). København og resten af Sjælland er sikker: Internationalt er ”Øresundsregionen” stendød. Men Skåne er et problem, som her i marts blev akut.

Skåne kan efter 15 år stadig ikke se, at daværende amerikansk ambassadør i København, Edward E. Elson, havde ret: I 2000 i bladet Brobyggeren advarede han mod ”Øresundsregionen”. Han efterlyste et ordentligt, engelsk navn. Elson forudså den amerikanske forretningsmands problemer, når han skulle fortælle om … ja, hvad var det nu det hed … ”Orasundsregionen?” Tungen ville slå knuder: ”Det navn vil ingen nogensinde forstå – eller huske. Se at få fundet et nyt navn!” formanede Edward E. Elson.

Nu er der ikke ide i et nyt navn uden indhold. Men Greater Copenhagen har indhold i form af bl.a. turisme- og erhvervssamarbejde om eksempelvis udenlandske delegationer. Det har nu hjemmesiden www.greatercph.com og investeringsportalen www.investcph.com . Og i marts blev ikke ”Orasundsregionen” men ”Greater Copenhagen” præsenteret på investerings- og byggemessen MIPIM i Cannes. Men samtidig med ”Copenhagen Malmö Region” på den dansk-svenske messestand. Selv en studerende i reklamebranchen ville dumpe med så rodet et navne- og indholdsprojekt for regionen. Indtil nu har vi hørt om The Oresund Region, Copenhagen Malmö Region, Medicon Valley (hos MVA), Copenhagen-Malmö-Lund, Copenhagen Sound Region, Copenhagen, Scandinavia Bay Area og nu ”Greater Copenhagen”.

Men ”Greater Copenhagen” har nu opbakning fra 46 danske kommuner samt Region Hovedstaden og Region Sjælland. Det øger presset på Skåne. Problemet er tiden, som det tager. Forhandlingerne begyndte i det tidlige efterår sidste år, men Skåne tør, vil eller kan stadig ikke sætte en retning. Hvis Skåne blot sagde ”nej” eller bedre endnu ”ja”, så kom vi videre. Jo længere tid der går, des mere uundgåelig bliver Greater Copenhagen. Sjælland venter ikke mere. Skånsk vaklen kører samarbejdet ud over kanten i intern strid. Det har vi ikke råd til. Vor vækst halter efter Stockholm, Amsterdam, München, Berlin og Hamborg. Skåne har et stort ansvar. Det handler ikke blot om markedsføring. Greater Copenhagen handler også om at revitalisere samarbejdet hos især to organisationer:

* Medicon Valley Alliance er i turbulens bl.a. pga. af Greater Copenhagen. Formanden Eva Östling er gået af efter uenigheder og pres for nye strategier, som skal tilgodese Greater Copenhagen. Direktør Stig Jørgensen overtager strategiarbejdet op til en spændende generalforsamling 22. april. Herfra skal ingen beklagelse lyde, hvis MVA fortsætter som en afdeling for life science i Greater Copenhagen. Vi har ikke brug for knopskydning, men ét stærkt brand. MVA kan blive en anden type netværk, men desværre nedlægges også ambassadørprogrammet i MVA i sin nuværende form.

* Øresundskomiteen har ikke turdet sende så meget som et ”pip” i denne sag, så vi får en retning derfra. Det er et svigt. Det er jo ikke nødvendigvis et dødsstød, hvis komiteen skal hedde Greater Copenhagen Komiteen med et nyt indhold, som fokuserer mere på vækst i erhvervsliv og turisme – lige som det danske formandskab i Nordisk Ministerråd gør. Selv om OECD har rost Øresundskomiteen ændrer ikke ved, at komiteen hverken om Greater Copenhagen eller om Øresundsmetro og HH tager stilling, går foran og MENER noget. Billedet flagrer, og komiteen mister betydning. Det er ikke nok at stille spørgsmål til Øresundsting. Der skal findes svar og vises lederskab også for international markedsføring. Ellers skraber Øresundsindekset fortsat bunden.

Greater Copenhagen er ikke en ”erobring”. Roskildefreden i 1658 og slaget ved Lund i 1675 satte punktum for det. Nu handler det om fornuft, økonomi og erhvervsliv under et kendt navn. Vi skal ikke være bange for at blive første grænseregionen med et navn, som (bortset fra Greater) kun afspejler én stat. Vi skal i stedet gøre det bedre sammen med et nyt navn og indhold. Skåne får gavn af et brand kendt for cleantech, it, life science, lufthavn og kultur i verdensklasse. Greater Copenhagen er Skånes bro til verden, så kom nu med, Skåne!

Kort sagt: Selv The Guardian opdagede Greater Copenhagen. Danske landsaviser har for første gang i lang tid debat om regionen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.