torsdag 25 april 2024

inloggad som

Tre frågor till Danmarks minister för nordiskt samarbete…

… Eva Kjer Hansen, Venstre, som tagit initiativ för digitalisering över de nordiska gränserna.

E-legitimationssystem ska bli gemensamma för hela Norden. Kan Öresundsregionen bli föregångare?

– Arbetet är en del av EU:s eIDAS-förordning. Den gör e-legitimering möjlig över gränserna, även i Norden. Här arbetar vi på att få lösningar på plats så att medborgarna kan få lättillgängliga självbetjäningssystem. Öresundsregionen är beroende av de svenska och danska nationella systemen, så den kan inte bli först. Men i ljuset av den stora integrationen kommer Öresundsregionen bli en plats där man snabbt kan omsätta lösningarna i praktiken.

I Nordic Smart Government-programmet för gemensamma e-fakturaformat och bokföringssystem ska det bli enklare att verka som företag i Norden. Blir Öresund en föregångare här?

– Öresund är redan en mönsterregion i Norden tack vare sin starka integration. Därför kommer Öresundsregionen också få störst utbyte av företagslösningarna. Det kan också driva utvecklingen mot en ökad användning av gemensamma nordiska lösningar.

Det som i Danmark är känt som ”Hallo Norden” ska stöpas om till InfoNorden. Du har sagt att det ”särskilt är Öresundsregionen som kan skörda frukterna”. Kommer InfoNorden göra Øresunddirekt överflödigt?

– InfoNorden ska göra den stora kunskapen inom Nordiska Ministerrådets sekretariat mer lättillgänglig. Det kommer att stärka möjligheterna till nya, innovativa projekt och samarbeten över hela Norden. I dag finns ett samarbete mellan Nordiska Ministerrådet och Øresunddirekt, särskilt om gränshinder. Det kommer även framöver bli samarbete mellan InfoNorden och Øresunddirekt, så de två tjänsterna kan komplettera varandra.

Keld Broksø

… Eva Kjer Hansen, Venstre, som tagit initiativ för digitalisering över de nordiska gränserna. E-legitimationssystem ska bli gemensamma för hela […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.