fredag 19 april 2024

inloggad som

Storbråk om Øresunddirekts finansiering

Informationstjänsten Øresunddirekt hjälper varje år tiotusentals svenskar och danskar till rätta på andra sidan sundet. Men verksamheten hotas av besparingar som utmynnat i en rejäl konflikt i ägarkretsen.

Bakgrunden är att Region Hovedstaden beslutat kapa 800.000 danska kronor från sitt årliga bidrag till Øresunddirekt. Det är nära en fjärdedel av den danska totalbudgeten på 3,4 miljoner danska kronor. Åtgärden har rönt skarpa protester från framförallt de svenska aktörerna, visar protokollet från ägarkretsens senaste möte som Rapidus tagit del av.

I protokollet säger sig Claes Håkansson från Nordiska ministerrådet vara mycket oroad över budgetminskningen, som han menar sänder en signal om att Region Hovedstaden inte anser regional kommunikation vara viktigt. Han utesluter inte att åtgärden kan få konsekvens även för Nordiska ministerrådets finansiering på 590.000 danska kronor om året.

Maria Korner Westin från Region Skåne kallar budgetminskningen ”oacceptabel” och kräver att Region Hovedstaden ser till att Øresunddirekts totalbudget inte kapas.

Arbetsförmedlingens representant Aleksandra Garbeska ställer sig ”mycket undrande till processen” och oroar sig för att de investeringar som redan gjorts i Øresunddirekt nu går till spillo.

Öresundskomiteens avgående direktör Finn Lauritzen får kritik för att han flyttar över 400.000 danska kronor från komiteens budget för 2015 till Øresunddirekts budget för 2016, utan att rådfråga Region Skåne.

Nordiska ministerrådet vill inte kommentera sitt hot att skära ner sitt bidrag till Øresunddirekt, när Rapidus frågar. Redan Region Hovedstadens kapade insats kommer leda till nedskärningar av den danska personalstyrkan, uppger sekretariatschef Thomas Christian Steffensen.

Øresunddirekts informationscenter i Malmö vägleder 25.000 besökare om året i kontakterna med bland annat Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan. I Danmark finns webb- och kommunikationsavdelningen med fyra anställda som driver den danska och svenska webbsidan med 30.000 besökare i månaden. Finansiärer är Region Hovedstaden, danska skattemyndigheten Skat, Erhvervs- og Vækstministeriet, Nordiska ministerrådet och Region Skåne.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Informationstjänsten Øresunddirekt hjälper varje år tiotusentals svenskar och danskar till rätta på andra sidan sundet. Men verksamheten hotas av besparingar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.