lördag 27 april 2024

inloggad som

Nedbantade planer för forskningscenter i Landskrona

Arkitektritningar, bygglov, ledningsgrupp och en byggherre som var villig att ta på sig kostnaden på uppåt 50 miljoner kronor för bygget. Det mesta var klart för start för Linc, Landskronas nya forsknings- och innovationscenter inom livsmedelsteknik. Men efter svårigheter att hitta lämpliga hyresgäster och samarbetsparter har planerna nu gjorts om från grunden.

— Huvudfokus är fortfarande livsmedel men under året har det vuxit fram att vi måste inkludera ytterligare profilområden, som exempelvis logistik och kreativa näringar, säger Erik Larsson, verksamhetsledare på Linc med en bakgrund som affärsutvecklare på Luis och Ideon Innovation.

Bakom Linc står Oatly, Skåne-Möllan och Santa Maria, och enligt Larsson anser de också att det är en god idé att släppa lite på livsmedelsprofilen.

— De inser styrkan med att ta in andra branscher, säger han.

Linc väntar också med att bygga nytt, och flyttar i dagarna istället in i en befintlig lokal i anslutning till tågstationen i Landskrona.

— Vi hade finansiering, men som det ser ut nu med intressenter och konjunkturen är vi inte redo att ta det stora steget och risken som det innebär att bygga nytt, säger Erik Larsson till Rapidus.

Verksamheten som nu ska byggas upp har Minc i Malmö som förebild och ska bestå av tre delar. En inkubatorverksamhet ska drivas tillsammans med kommunsamarbetet Familjen Helsingborg, där även tjänsteinkubatorn Think i Helsingborg och en inkubator i Ängelholm inriktad mot byggsektor ingår. Till det kommer ett kontorshotell, samt en plattform för näringslivsfrämjande projekt.

Till kontorshotellet som Linc nu inreder finns redan fem, sex företag som är redo att flytta in, och ytterligare fem som är intresserade, uppger Erik Larsson.

Linc är en del av kommunens näringslivsbolag och finansieras med medel för detta, samt med pengar från Landskrona utvecklingsstiftelse.

Jennie Lorentsson

Arkitektritningar, bygglov, ledningsgrupp och en byggherre som var villig att ta på sig kostnaden på uppåt 50 miljoner kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.