onsdag 6 december 2023

inloggad som

Han blir ny vd för Ideon Innovation

|  
|  

Anders Nilsson har utsetts till ny vd för Ideon Innovation och tillträder den 1 april. Hans relation till Ideon sträcker sig 15 år tillbaka i tiden och senast kommer han från posten som innovationsledare på Innovation Skåne.

– Jag har jobbat med entreprenörskap och innovationsfrågor i stort sett hela mitt liv, jag tycker att det är så otroligt kul. Vi gör mycket viktiga saker på området inom Innovation Skåne, men det jag saknat mycket är att jobba direkt med bolagen och hjälpa dem att skapa förutsättningar för deras utveckling, säger Anders Nilsson till Rapidus.

Utöver Innovation Skåne har han varit affärsområdeschef på Almi Företagspartner och har även erfarenhet från Nordic Innovation House i Palo Alto, San Fransisco. Redan 2006 var han affärsutvecklare på det som i dag är Ideon Innovation. Han menar att Sverige i slutet på 00-talet gick från att ligga bakom på inkubationsområdet till att ligga i framkant. Men han vill utveckla konceptet ännu mer och få in fler relevanta bolag.

– Jag kommer lite som från andra sidan. Jag har varit med och byggt många av finansieringssystemen för inkubatorer och nu får jag vara med och testa dem också. Nu kommer det ständigt nya bra aktörer och vi kan inte sitta still i båten och göra som vi alltid gjort, säger Anders Nilsson.

Anders Nilsson lyfter vikten av att fortsätta lära sig nya arbetssätt. Han vill dock inte framstå som någon “förändringsagent” utan uppskattar det arbete som förs och vill fortsätta på den vägen.

– Tillsammans med styrelsen och ägarna vill jag ta fram en strategi för att staka ut vart vi är på väg. Vi måste fortsätta kunna leverera och samtidigt har en hållbar affärsmodell. Det gäller att vi är relevanta och blir spetsigare. Men vilken spets det blir får vi se, säger han

Pandemin är dock ett orosmoln på himlen även för Ideons Innovations verksamhet och det är i nuläget svårt att förutspå hur den kommer att slå mot dem.

– Där måste vi vara vaksamma. En inkubator är till stor del en verksamhet med lokaler. Just nu är många kontor tomma. Hur kommer det se ut i framtiden vet vi inte, säger han.

Mette Carlbom

Anders Nilsson har utsetts till ny vd för Ideon Innovation och tillträder den 1 april. Hans relation till Ideon sträcker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad