söndag 28 april 2024

inloggad som

Ideon Innovation värvar till rymdinkubator…

Ideon Innovation ska etablera rymden som bransch i Skåne och har börjat jakten på talanger och bolag som kan bli del av den europeiska rymdindustrin. Detta efter att det europeiska rymdorganet ESA, i samarbete med svenska Rymdstyrelsen, i somras beslutade att förlägga sin fjärde svenska inkubator i Lund.

– Som väntat har det börjat lite trögt, det är svårt att hitta startups som förstår rymdindustrin och hur de kan passa in. Vi har flera som är nyfikna, men inte känner sig redo att söka till inkubatorn. Därför kör vi igång en förinkubator i vår i form av ett program på tolv dagar där bolagen får bekanta sig med ESA och rymden som marknad, säger Maria Lindblom, som är ansvarig för ESA-inkubatorn på Ideon Innovation.

European Space Agency, ESA, är en mellanstatlig organisation med 22 medlemsländer och koordinerar internationella rymdprogram som Copernicus och Galileo. En sidoverksamhet som vuxit de senaste åren är ESA Space Solutions Business Incubation Centre och dess inkubatorer, ESA-BICs.

Satsningen i Sverige utökades i somras med sex år och en etablering i Lund, vilket blir den sydliga noden i ett nätverk av fyra svenska rymdinkubatorer. Övriga ligger i Luleå, Uppsala och Trollhättan. Totalt ska 36 uppstartsbolag värvas till inkubationsprogrammet i Sverige och få 500.000 kronor vardera i finansiering.

– Man har också möjlighet till ytterligare finansiering och delta i ESAs aktiviteter. Vi ingår ju i ett stort europeiskt nätverk, med tillgång till en mängd kompetenser, forskning och finansiärer. Det är också kul att vi genom denna satsning samarbetar med några av de stora rymdindustribolagen som är partner till ESA, som exempelvis Beyond Gravity som nu expanderar i Linköping, säger Maria Lindblom.

Bolagen i inkubatorn i Lund behöver inte vara från Öresundsregionen, det kan komma bolag från hela Europa som vill delta i Sverige och använda svenska resurser. Men ett av projektets syfte är samtidigt att etablera rymden som en bransch i regionen och nå ut med regionens spetskompetens inom området.

– Universiteten i regionen utgör en viktig förutsättning med möjligheter på sikt och vi ser att detta passar bra in och är relevant i de långsiktiga strategier som finns hos många intressenter.

Emiliano Strauss

Ideon Innovation ska etablera rymden som bransch i Skåne och har börjat jakten på talanger och bolag som kan bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.