lördag 27 april 2024

inloggad som

Minc och Ideon startar bolag tillsammans

Minc och Ideon Innovation startar det gemensamma investeringsbolaget Fast Track Capital III, FTC3. Det totala kapitalet ska bli mellan 24 och 28 miljoner kronor, där hälften kommer från ängelinvesterare och hälften från statliga Saminvest.

– En av de viktigaste delarna av vår strategi är samverkan, så det kändes naturligt att sätta upp FTC3 tillsammans. Investerarna får därmed tillgång även till forskningstung teknik som Ideon Innovation är bra på. Minc förvaltar strukturen, men var och en tar sin del av kostnaden beroende på vilka bolag man investerar i, säger Mincs vd Jeanette Andersson till Rapidus.

FTC1 gjordes på egen hand av Minc medan FTC2 hade stöttning av Saminvest, som tagit ett inriktningsbeslut om sitt deltagande även i FTC3. Det formella beslutet fattas vid ett styrelsemöte i slutet av månaden. FTC2 tog ursprungligen in 18 miljoner kronor och gjorde sin sista grundinvestering förra våren, men pandemin fick investeringsbolaget att göra en nyemission på tio miljoner för följdinvesteringar.

– De extra pengarna används till FTC-företag och bolag med anknytning till Minc som fått problem på grund av pandemin. För FTC3 hoppas jag att vi kan börja göra investeringar redan i juni i år och då handlar det om att enbart göra grundinvesteringar igen, säger Jeanette Andersson.

För FTC3 har Minc och Ideon Innovation satt upp ett mål att minst 35 procent av investerarna ska vara kvinnor. FTC2 hade i stället målet att 25 procent av bolagen som det investerades i skulle ha minst en kvinnlig grundare.

– Vi har som mål att 2024 ska hälften av våra företag drivas av kvinnor och hälften av kapitalet komma från kvinnliga investerare. I FTC2 lyckades vi bra med en tredjedel kvinnliga investerare. Det är ett perfekt sammanhang att komma in i som oerfaren investerare och få sällskap av andra med mycket stor erfarenhet samtidigt som man går in i bolagen väldigt tidigt, säger Jeanette Andersson.

Niclas Lindstrand

Minc och Ideon Innovation startar det gemensamma investeringsbolaget Fast Track Capital III, FTC3. Det totala kapitalet ska bli mellan 24 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.