lördag 11 maj 2024

inloggad som

Transplantationsbolag jagar storkapital

Hittills har runt 20 miljoner kronor investerats i Vivolines transplantationsteknik, med KappAhls ordförande Christian W. Jansson som en av storägarna. Nu söker bolaget en ny investerare för ett större kapitaltillskott som ska växla upp försäljningstakten.

Lundabaserade Vivoline, tidigare med namnet Igelösa Transplantation Science, har utvecklat en teknik som gör det möjligt att använda lungor som tidigare inte varit dugliga för transplantation. Detta sker genom rekonditionering, där en konstgjord blodlösning pumpas genom lungan. Noggrann temperaturreglering förlänger även lagringstiden för organet. Försäljningen har hittills skett till kliniker i närmare tio länder, senast i Australien och Irland.

När bolaget nu söker ett tvåsiffrigt miljonbelopp tittar ledningen brett.

— Såväl industriella partner som rent riskkapital är aktuellt. Jag bedömer förutsättningar som ganska goda och vi hoppas kunna genomföra emissionen nu under våren, säger VD Peter Sebelius.

Förutom att få fart på försäljningen ska kapitalet gå till anpassa tekniken så att den fungerar för fler organ än lungor.

I dagsläget sysselsätter verksamhet närmare femton personer varav hälften anlitas på konsultbasis och hos kontraktstillverkare. Sebelius är i övrigt knapphändig med siffror och vill inte säga vad omsättningen landade på 2011 eller hur många enheter som såldes. 2010 låg omsättning på 9,3 miljoner kronor med en förlust på 7,6 miljoner.

Joel Lyth

Hittills har runt 20 miljoner kronor investerats i Vivolines transplantationsteknik, med KappAhls ordförande Christian W. Jansson som en av storägarna. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen