torsdag 29 februari 2024

inloggad som

KappAhl-toppen satsar på Borrebaecks nya bolag

Lundabolaget PainDrainer, som utvecklar en AI-baserad app för personer med kronisk smärta, har fått in nära sju miljoner. Dessutom ansluter sig en rad tunga delägare, ledda av förre KappAhl-toppen Christian W Jansson, till professor Carl Borrebaecks bolag.

Borrebaeck har tidigare grundat Nasdaq-noterade Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen bland annat. Och för knappt ett år sedan startade han PainDrainer tillsammans med IT-entreprenören Göran Barkfors och forskaren Maria Klement.

Tillsammans har de utvecklat en molnbaserad app som med hjälp av artificiell intelligens ska kunna förutse hur olika aktiviteter påverkar patienter med kronisk smärta. Appen tar enligt Borrebaeck hänsyn till en mängd variabler, som exempelvis sömn, träning och kost. Knappt ett år efter att bolaget startade står det redan i startgropen för att inleda kliniska studier.

– Förhoppningsvis kan vi lansera till konsumenter redan nästa år. Det är det absolut snabbaste projektet jag har varit inblandad i, säger Carl Borrebaeck till Rapidus.

Bolaget plockar nu in 6,7 miljoner kronor från totalt nio investerare. Största delen står KappAhls förre vd Christian W Jansson, Christer Arvidson och Delcea förvaltning, Bernt Lundberg Fastigheter samt Mats Leiflands Vasaåsen konsult för.

Pengarna ska gå till att anställa personal för att starta upp verksamheten på allvar efter de kliniska prövningarna, samt satsa på digital marknadsföring. För att klara expansionen flyttar bolaget i september till nya lokaler i Medicon Village.

– Hittills har vi bara varit ett gäng eldsjälar som jobbat med detta, men nu ska vi komma igång på riktigt, säger Carl Borrebaeck.

Emiliano Strauss

Lundabolaget PainDrainer, som utvecklar en AI-baserad app för personer med kronisk smärta, har fått in nära sju miljoner. Dessutom ansluter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.