fredag 1 mars 2024

inloggad som

Bakslag och succéer – så blev 2016

mini_erikKort sagt: I årets första snabbanalys lade Rapidus objektiviteten åt sidan då jag killgissade mig fram till vad rubrikerna för 2016 skulle bli. Här är facit, om allt från höghastighetståg och Max IV till Massives massiva spelsläpp.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Klicka här för att läsa originalanalysen från januari

”Ikea snuvas på höghastighetståg”

Möbeljätten gick mycket riktigt på en nit när statens förhandlare i februari lade fram förslag på bansträckning av de nya höghastighetstågen. Älmhult blir utan station då tågen istället ska gå via Värnamo.

Men hur det blir med den saken återstår att se då hela projektet knakar i fogarna. Liberalerna och Moderaterna, som i alliansregeringen 2014 lade fram idén att bygga höghastighetståg mellan Sveriges tre största metropoler, har svängt i frågan med hänvisning till prislappen på 230 miljarder kronor. Senaste budet från regeringen är att höghastighetsbanorna ska byggas, men i etapper när det finns medel till det.

”ID-kontrollerna slopas”

Kritiken mot ID-kontrollerna har tilltagit under året samtidigt som tillströmningen av asylsökanden krympt ihop till nivåer som är de lägsta sedan 2011. De samhällsekonomiska effekterna av kontrollerna beräknas till allt mellan 300 och 1.500 miljoner kronor per år, beroende på vem du frågar. Men regeringen har uppenbarligen ansett att det politiska priset för att ta bort dem är ännu högre, i november förlängdes kontrollerna ytterligare en gång till februari.

Under tiden arbetar Skånetrafiken och DSB på lösningar där tågpassagerarna kan kontrolleras utan att behöva byta perrong på Kastrup, vilket gör det möjligt att återinföra tiominuterstrafik mellan Köpenhamn och Malmö.

”Bonnier säljer HD-Sydsvenskan”

I mars skrev tidningen Mediavärlden att såväl Gota Media som Mittmedia blivit erbjudna att köpa HD-Sydsvenskan, men tackat nej. Någon affär har det alltså inte blivit under året. Istället har Bonnier stött på patrull i den redan aviserade försäljningen av danska Børsen till JP/Politikens Hus. Enligt branschtidningen Resumé ser det ut att bli svårt att få affären godkänd av danska konkurrensverket.

Under tiden fortsätter HD-Sydsvenskan att skära ner. Ett dussin redaktionella tjänster försvinner i senaste rundan, som ska spara 40 miljoner kronor åt det skånska tidningshuset och bland annat innebär att näringslivsdelen på lördagarna försvinner som egen bilaga.

”Löfven strålar ikapp med synkrotronljuset”

Statsminister Stefan Löfven fick sällskap av kungen vid invigningen av Max IV i somras. Den symboliska invigningen, vill säga, strålrören BioMax och NanoMax började provköras redan i våras men först under 2017 räknar ledningen med de första reguljära användarna.

Parallellt rycker ett antal andra satsningar närmare, vägg i vägg med forskningsanläggningarna på Brunnshög. Lunds universitet är i färd med att flytta dit och bygga ut sitt renrumslabb för nanoteknik till en kostnad av ett antal hundra miljoner kronor. Det nya labbet ska ligga i anslutning till ProNano, en tänkt nanoteknikfabrik för testserier som i augusti fick Stefan Adolfsson som ny projektledare.

”Active Biotech får respit – ett år till”

Efter de dramatiska nedskärningarna 2015 har Active Biotech mycket riktigt tuggat vidare under året. I december tog bolaget in 55 miljoner kronor för att kunna fortsätta på samma spår även 2017. Då väntas två viktiga resultat för bolagets kvarvarande flaggskepp Laquinimod, en läkemedelskandidat mot multipel skleros och Huntingtons sjukdom.

På andra håll i Lunds life science-flora har det hänt desto mer under 2016. I slutet av oktober säkrade BoneSupport 37 miljoner dollar i ny finansiering, bland annat från Christian W Jansson. Alligator Bioscience gick till börsen i november efter en övertecknad nyemission som gav bolaget 350 miljoner kronor. Och BioInvent, som tidigare i år tvingades lägga ner fas II-studierna av ett av bolagets längst gångna projekt, fick i december in Pfizer som ny storägare via en licensaffär i miljardklassen.

”Försenad lansering blir jackpot för Massive”

Med facit i hand är det nästan en underdrift att kalla det jackpot. Första månaden efter lanseringen i mars var “Tom Clancy’s The Division” Ubisoft-koncernens bäst säljande spel någonsin, vilket starkt bidragit till att omsättningen i koncernens senaste halvårsbokslut ökade med 35 procent till 281 miljoner euro. Spelet ska nu bli film med Jake Gyllenhall och Jessica Chastain i huvudrollerna. I Malmö har succén fått till följd att Massive köpt på sig ett helt kvarter på Möllevången för att få plats att växa från dagens cirka 400 till uppåt 600 medarbetare.

Kort sagt: I årets första snabbanalys lade Rapidus objektiviteten åt sidan då jag killgissade mig fram till vad rubrikerna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.