fredag 26 juli 2024

inloggad som

Bakslag och succéer – så blev 2016

mini_erikKort sagt: I årets första snabbanalys lade Rapidus objektiviteten åt sidan då jag killgissade mig fram till vad rubrikerna för 2016 skulle bli. Här är facit, om allt från höghastighetståg och Max IV till Massives massiva spelsläpp.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Klicka här för att läsa originalanalysen från januari

”Ikea snuvas på höghastighetståg”

Möbeljätten gick mycket riktigt på en nit när statens förhandlare i februari lade fram förslag på bansträckning av de nya höghastighetstågen. Älmhult blir utan station då tågen istället ska gå via Värnamo.

Men hur det blir med den saken återstår att se då hela projektet knakar i fogarna. Liberalerna och Moderaterna, som i alliansregeringen 2014 lade fram idén att bygga höghastighetståg mellan Sveriges tre största metropoler, har svängt i frågan med hänvisning till prislappen på 230 miljarder kronor. Senaste budet från regeringen är att höghastighetsbanorna ska byggas, men i etapper när det finns medel till det.

”ID-kontrollerna slopas”

Kritiken mot ID-kontrollerna har tilltagit under året samtidigt som tillströmningen av asylsökanden krympt ihop till nivåer som är de lägsta sedan 2011. De samhällsekonomiska effekterna av kontrollerna beräknas till allt mellan 300 och 1.500 miljoner kronor per år, beroende på vem du frågar. Men regeringen har uppenbarligen ansett att det politiska priset för att ta bort dem är ännu högre, i november förlängdes kontrollerna ytterligare en gång till februari.

Under tiden arbetar Skånetrafiken och DSB på lösningar där tågpassagerarna kan kontrolleras utan att behöva byta perrong på Kastrup, vilket gör det möjligt att återinföra tiominuterstrafik mellan Köpenhamn och Malmö.

”Bonnier säljer HD-Sydsvenskan”

I mars skrev tidningen Mediavärlden att såväl Gota Media som Mittmedia blivit erbjudna att köpa HD-Sydsvenskan, men tackat nej. Någon affär har det alltså inte blivit under året. Istället har Bonnier stött på patrull i den redan aviserade försäljningen av danska Børsen till JP/Politikens Hus. Enligt branschtidningen Resumé ser det ut att bli svårt att få affären godkänd av danska konkurrensverket.

Under tiden fortsätter HD-Sydsvenskan att skära ner. Ett dussin redaktionella tjänster försvinner i senaste rundan, som ska spara 40 miljoner kronor åt det skånska tidningshuset och bland annat innebär att näringslivsdelen på lördagarna försvinner som egen bilaga.

”Löfven strålar ikapp med synkrotronljuset”

Statsminister Stefan Löfven fick sällskap av kungen vid invigningen av Max IV i somras. Den symboliska invigningen, vill säga, strålrören BioMax och NanoMax började provköras redan i våras men först under 2017 räknar ledningen med de första reguljära användarna.

Parallellt rycker ett antal andra satsningar närmare, vägg i vägg med forskningsanläggningarna på Brunnshög. Lunds universitet är i färd med att flytta dit och bygga ut sitt renrumslabb för nanoteknik till en kostnad av ett antal hundra miljoner kronor. Det nya labbet ska ligga i anslutning till ProNano, en tänkt nanoteknikfabrik för testserier som i augusti fick Stefan Adolfsson som ny projektledare.

”Active Biotech får respit – ett år till”

Efter de dramatiska nedskärningarna 2015 har Active Biotech mycket riktigt tuggat vidare under året. I december tog bolaget in 55 miljoner kronor för att kunna fortsätta på samma spår även 2017. Då väntas två viktiga resultat för bolagets kvarvarande flaggskepp Laquinimod, en läkemedelskandidat mot multipel skleros och Huntingtons sjukdom.

På andra håll i Lunds life science-flora har det hänt desto mer under 2016. I slutet av oktober säkrade BoneSupport 37 miljoner dollar i ny finansiering, bland annat från Christian W Jansson. Alligator Bioscience gick till börsen i november efter en övertecknad nyemission som gav bolaget 350 miljoner kronor. Och BioInvent, som tidigare i år tvingades lägga ner fas II-studierna av ett av bolagets längst gångna projekt, fick i december in Pfizer som ny storägare via en licensaffär i miljardklassen.

”Försenad lansering blir jackpot för Massive”

Med facit i hand är det nästan en underdrift att kalla det jackpot. Första månaden efter lanseringen i mars var “Tom Clancy’s The Division” Ubisoft-koncernens bäst säljande spel någonsin, vilket starkt bidragit till att omsättningen i koncernens senaste halvårsbokslut ökade med 35 procent till 281 miljoner euro. Spelet ska nu bli film med Jake Gyllenhall och Jessica Chastain i huvudrollerna. I Malmö har succén fått till följd att Massive köpt på sig ett helt kvarter på Möllevången för att få plats att växa från dagens cirka 400 till uppåt 600 medarbetare.

Kort sagt: I årets första snabbanalys lade Rapidus objektiviteten åt sidan då jag killgissade mig fram till vad rubrikerna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.