torsdag 29 februari 2024

inloggad som

BoneSupport tar in över 300 miljoner – backas upp av KappAhl-profilen

Lundabolaget BoneSupport har just fyllt kassan med 37 miljoner dollar genom lån och nyemitterade aktier. Ny stor delägare blev tidigare Nycomed-vd:n Håkan Björklunds bolag Tellacq. Rapidus kan i dag berätta att även KappAhl-profilen Christian W Jansson går in med ett mångmiljonbelopp.

Kapitalresningen blev klar i slutet av oktober men har hittills inte fått någon större uppmärksamhet. BoneSupports vd Richard Davies vill inte precisera hur stor del av pengarna som utgörs av lån, men enligt dokument som Rapidus tagit del av har bolaget emitterat aktier för 104 miljoner kronor.

Av dessa står Christian W Janssons bolag Carl Westin Ltd för drygt 4 miljoner. Bolaget är sedan tidigare delägare i BoneSupport. Christian W Jansson har de senaste åren gått in i bland annat Min Doktor, Colloidal Resource och i Pinmetos konvertibellån.

richard-davies– Nyemissionen var övertecknad. Detta ger oss en mycket god finansiell situation under några år framöver så att vi kan fullfölja våra planer med att utveckla våra marknader och vår produkt-pipeline, säger Richard Davies till Rapidus.

BoneSupport har i dag fyra produkter som bygger på bolagets injicerbara keramiska bensubstitut. 20.000 patienter har behandlats vid bentumörer, benskörhet, skelettinfektioner med mera. Ofta är detta enda alternativet till att transplantera ben från en annan del av patientens skelett i en komplicerad operation.

Ett nytt dotterbolag är på gång att etableras i England, och sedan tidigare finns dotterbolag i USA och Schweiz. BoneSupport har även anställt en ny marknadschef i USA som ska basa över tiotalet anställda.

Än så länge är det bara BoneSupports ursprungliga bencement som säljs i USA, en process med bland annat kliniska försök pågår för att även få bolagets kombinationsprodukter med bencement och antibiotika FDA-godkända.

Nästa nya stora marknader för bolaget är Kanada och Australien, enligt Richard Davies. Bland företagets utvecklingsprojekt finns möjliga kombinationsprodukter som riktar sig mot att aktivt förbättra nybildning av ben samt mot smärta.

Utöver Tellacq kommer huvuddelen av finansieringen i emissionen från existerande storägare som HealthCap, Lundbeckfond Ventures, Industrifonden och Tredje AP-fonden. Långivare är Kreos Capital.

Efter emissionen är Hans Björklund på väg in som ny styrelseordförande. BoneSupport bildades 2001 av Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Lunds universitet. Bolaget har ett 40-tal anställda.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget BoneSupport har just fyllt kassan med 37 miljoner dollar genom lån och nyemitterade aktier. Ny stor delägare blev tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.