fredag 26 april 2024

inloggad som

Obducat i akut kris — nu väntar neddragningar

Nanoteknikbolaget Obducat i Malmö misslyckades med sin senaste konvertibelemission. Nu ansöker ledningen om finansiell rekonstruktion för dotterbolagen Obducat Technologies och Obducat Camscan.

Totalt fick Obducat bara in 11,7 miljoner kronor i nytt riskkapital, jämfört med de 65 miljoner man hoppats på. Den finansiella situationen är fortsatt svår och nu väntar neddragningar. Totalt har bolaget ett 60-tal anställda, varav drygt 40 sitter i Malmö och resten i Cambridge.

— Det blir en omstrukturering. Den rör primärt dotterbolaget i Malmö men också verksamheten i England, säger styrelseordförande Henri Bergstrand till Rapidus.

Inom några dagar ska en kallelse till en extra bolagsstämma gå ut. Då ska nya möjligheter för styrelsen att göra emissioner utanför ägarnas företrädesrätt klubbas, men också ett beslut tas om minskning av aktiekapitalet för täckning av förlust.

Obducats aktie på NGM handelsstoppades innan börsens öppnande på torsdagsmorgonen. NGM sätter aktien på observationslista tills vidare, trots att Obducat uttryckt önskemål om ett längre handelsstopp.

I början av januari godkände en extra stämma ett större antal småemissioner i Obducat, riktade till finansbolaget Yorkville som får rätt att teckna aktier för upp till 30 miljoner kronor under de kommande fyra åren. Under januari till och med september i fjol omsatte verksamheten 29,5 miljoner kronor, med en förlust före skatt på 46,9 miljoner.

Företaget grundades 1989 av Lennart Olsson och Henri Bergstrand. Bolaget sysslar med bland annat med nanoimprintlitografi och utvecklar maskiner för serietillverkning av kretskort med denna teknik, som handlar om att arbeta med materia på atomär nivå.

Kristian Svensson

Nanoteknikbolaget Obducat i Malmö misslyckades med sin senaste konvertibelemission. Nu ansöker ledningen om finansiell rekonstruktion för dotterbolagen Obducat Technologies och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.