fredag 26 april 2024

inloggad som

Sony Ericsson och Lunds universitet grundar mjukvaruinstitut

Sten Minör lämnar sitt jobb som mjukvaruchef på Sony Ericsson för att bli VD för nystartade Software Innovation and Engineering Institute i Lund. Företaget har bland annat Sony Ericsson som finansiär och syftar till att fler forskningsresultat inom mjukvara ska tillämpas kommersiellt.

Software Innovation and Engineering Institute ska stödja bolag som vill kommersialisera forskningsresultat kring mjukvara, bland annat genom att bistå med personal från högskolan under den tid produkten testas och utvärderas. Tanken är att ett forskningsprojekt som en doktorand utför på till exempel Volvo Lastvagnar, ska kunna komma fler företag till del i ett senare skede.

— Vi har fått stöd från Sony Ericsson och en halv miljon från Lunds universitet. Sammanlagt räknar vi med att dra in omkring 2,5 miljoner för att finansiera det första året. De kommande sex månaderna har vi en planeringsfas och därefter drar vi igång med de första projekten, säger Sten Minör till Rapidus.

Det nya bolaget får Lunds universitets avgående innovationschef Mats Lindoff som styrelseordförande. Enligt honom saknas det idag en övergripande styrning inom mjukvaruforskning och därför ligger det här projektet honom särkilt varmt om hjärtat.

— Mjukvara är centralt för svensk industri idag. En biltillverkare kan lägga upp mot 70-80 procent av sin forskningsbudget på frågor som rör mjukvara. Men när man ska få forskningspengar väcker det mer intresse hos Maud Olofsson om man säger att man ska hamra på bilplåt, säger Mats Lindoff.

Software Innovation and Engineering Institute blir till en början helägt av LUAB, men Sten Minör håller öppet för ett industriellt delägande på sikt. Förutom Lunds universitet är målet att få med Malmö, Blekinge och Halmstad högskola i projektet.

Joel Lyth

Sten Minör lämnar sitt jobb som mjukvaruchef på Sony Ericsson för att bli VD för nystartade Software Innovation and Engineering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.