fredag 3 maj 2024

inloggad som

Apples nyck blir raketbränsle för Malmöbolag

I september lanserade Apple nästa Iphone-modell, som helt saknar hörlursuttag. Sedan dess har det unga Malmöbolaget Earin fördubblat försäljningen av sina egenutvecklade, sladdlösa hörlurar. I år ser omsättningen ut att landa på 70 miljoner kronor uppger Per Sennström, en av Earins tre grundare.

Bolaget bildades så sent som 2014 av tidigare utvecklare på Sony Ericsson i Lund och Nokias nedlagda enhet i Köpenhamn och kom igång med försäljningen under hösten 2015.

per-sennstrom– Det är svårt att säga hur mycket som är säsongrelaterat, men Apples lansering har bidragit rejält. Sedan dess har försäljningen ökat med nästan 100 procent, säger Per Sennström till Rapidus.

Earin var tidigt ute med hörlurar som helt saknar sladdar, även mellan höger och vänster öronsnäcka. Kommunikationen sker med bluetooth. Batteritiden är cirka tre timmar, men öronsnäckorna kan laddas i ett kombinerat förvaringsetui och batteripaket.

Bland de konkurrenter som är på väg ut med liknande produkter finns Stockholmsbaserade Yevo Labs och Apple själva. För att behålla försprånget lanserar Earin i början av januari nästa version, som bland annat ska inkludera mikrofoner i öronsnäckan.

– Det kommer även öppna nya försäljningskanaler för oss då vi kan sälja via teleoperatörer och mobiltillverkare, säger Per Sennström.

I dag sker försäljningen främst via hemelektronikkedjor som tyska Media Markt och via Amazon i USA. Största marknaden är Japan, där Earins öronsnäckor säljs i ett 20-tal butikskedjor.

Omsättningen på cirka 70 miljoner kronor i år kan jämföras med bokslutet för 2015 då intäkterna slutade på 28 miljoner kronor, allt under sista kvartalet. Med en utökad produktportfölj och större egna muskler för marknadsföring räknar Per Sennström med att öka omsättningen ytterligare under 2017.

I dag äger han och medgrundarna Olle Lindén och Kiril Trajkovski samtliga aktier i bolaget. Enligt Per Sennström är dock en förändring i ägarledet nära förestående.

Earin har produktionen utlagd på en fabrik i Kina men sköter all utveckling själva i Malmö, där 15 av bolagets 20 anställda finns. Bolaget har patent bland annat på antenntekniken och integrationen, alltså hur komponenterna packas för att få plats i öronsnäckan.

Erik Olausson

I september lanserade Apple nästa Iphone-modell, som helt saknar hörlursuttag. Sedan dess har det unga Malmöbolaget Earin fördubblat försäljningen av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.