fredag 26 juli 2024

inloggad som

Helsingborg täcker staden med öppet nät för uppkopplade prylar

Inom den närmsta månaden aktiverar Helsingborg sin stadshubb, landets första öppna kommunala nät för uppkopplade prylar. Därpå följer en satsning på bluetooth-enheter, så kallade beacons. Men det är inte tekniken som är intressant, säger stadens nya digitaliseringsdirektör Marin Güll i en intervju med Rapidus.

Politikerna har gett honom ganska fria tyglar när det gäller att leda förvaltningarna mot en mer digital framtid.

– Jag känner att det är högt i tak och det finns ingen rädsla, men det skjuts inte till extra pengar. Däremot är ett av stadens huvudmål att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Tricket ligger i att mobilisera 10.000 anställda, förvaltningar och bolag i en verksamhet som omsätter tio miljarder, säger Martin Güll.

Han tillträdde den nyinrättade tjänsten som digitaliseringsdirektör 1 juni. Manegen får sägas vara väl krattad, staden utsågs till årets IT-kommun 2015 och Helsingborg tog hem matchen mot Konkurrensverket som ifrågasatte stadens öppna wifi-nät. I röret ligger, förutom stadshubben, planer på att klä staden med sensorer och bluetooth-enheter. All teknik och data ska göras öppen för tredje part att använda.

– Vi utforskar affärsmodellen, vi har en grundmodell som är ganska liberal och öppen, säger Martin Güll som tidigare arbetat som affärsutvecklingschef på Skånetrafiken och längre tillbaka med utveckling på Sony Ericsson, Telia och ABB.

Stadshubben kan liknas vid stadsnätet där aktörer som Telia och Bredbandsbolaget kan sälja bredband och tv-paket. Via stadshubben och tre Lora-basstationer, ett typ av radio-wifi, täcks hela staden in och både kommun och företag kan koppla upp sina sensorer. För stadens del kan det handla om att hålla koll på sina servicebilar, se var hyrcyklar befinner sig, styra belysning eller ta reda på om ett mötesrum är ledigt. Projektet stöttas av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma program IoT Sverige, som gått in med 500.000 kronor.

Beacon bygger på en ganska enkel teknik, en liten enhet placeras i en affär, museum, arena eller liknande och via bluetooth kommunicerar den med förbipasserande som har en app för att ta emot signalerna, och kan exempelvis få innehåll med erbjudanden eller information om ett konstverk. Dunkers kulturhus är första att anamma tekniken, sedan följer Fredriksdalsteatern och andra kulturinrättningar. Inom handel vinner beacon-idén snabbt mark, men som kommun blir Helsingborg först med att ha ett större system för hela staden.

– Det är inte det tekniska som är nytänkande utan sättet att använda tekniken på. Det är vår grej och vårt sätt att tänka i det vi kallar Smarta Helsingborg, att fler ska kunna kroka i och bygga nya tjänster. Många ser ett stort kontrollrum där man övervakar samhället när man snackar om sensorer, men det är inte den vägen vi vill gå, säger Güll.

Stadshubben kopplas på i mars och Bluetooth-enheterna under april.

Jennie Lorentsson

Inom den närmsta månaden aktiverar Helsingborg sin stadshubb, landets första öppna kommunala nät för uppkopplade prylar. Därpå följer en satsning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.