söndag 19 maj 2024

inloggad som

…men universitetsforskningen kan ta stryk

|  

Även om enskilda företag inte påverkas av AstraZenecas nedläggning i någon större utsträckning finns en risk att forskningsmiljön i regionen påverkas negativt. Det framhåller samarbetsorganisationen Medicon Valley Alliance.

— Förutom den direkta konsekvensen att många blir av med sitt arbete, är den största faran hur det här påverkar forskningsmiljön i Lund. AstraZeneca har varit vår största aktör på den globala marknaden och det krävs internationella kontakter för att kunna bedriva bra forskning, säger Bo Ahrén, ordförande i Medicon Valley Alliance och dekanus på Lunds universitets medicinska fakultet.

AstraZeneca har en lång tradition av forskningssamarbeten med Lunds universitetet, exempelvis genom placeringar av doktorander och examensarbetare. Den verksamheten har dock successivt trappats ned de senaste åren, uppger Anders Axelsson, rektor på LTH.

AstraZeneca är även en av de största industriella brukarna av universitetets synkrotronljusanläggning MAX-lab. Men där är det främst AstraZenecas avdelning i Mölndal som varit inblandad. Detsamma gäller den nya forskningsanläggningen MAX IV. Föreståndare Nils Mårtensson säger dock att han inte vet hur mycket som nedläggningen indirekt påverkar, eftersom det finns andra Lundabaserade projekt där AstraZeneca är involverade.

Anders Frick

Även om enskilda företag inte påverkas av AstraZenecas nedläggning i någon större utsträckning finns en risk att forskningsmiljön i regionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]