onsdag 1 maj 2024

inloggad som

… som drabbas av ytterligare avhopp

Omstöpningen av LU:s innovations- och samverkansenhet fortsätter att generera svallvågor. Nu hoppar två ledamöter i universitetets amerikanska insamlingsstiftelse LU Foundation av sina poster i protest.

Det är tidigare vicerektorn Sven Strömqvist och juridikprofessorn Katarina Olsson som lämnar LU Foundations styrelse. Bakgrunden är den omstrukturering av sektionen för forskning, samverkan och innovation, som bland annat resulterat i att LU Open skrotas helt och att verksamheten för donatorrelationer får sin budget minskad till en tredjedel efter 2017.

Till skillnad mot LU Open är LU Foundation en fristående amerikansk stiftelse som Lunds universitet inte har mandat att lägga ner. Men Sven Strömqvist tror inte att verksamheten kommer att överleva utan det bidrag man hittills fått.

– Jag är orolig för att de beslut som ledningen fattat allvarligt ska skada Lunds universitets rykte i USA, säger Sven Strömqvist till Rapidus.

Vicerektor Bo Ahrén menar dock att kritiken är prematur.

– Det är för tidigt att säga något om det här, vi diskuterar fortfarande vilket stöd LU Foundation ska ha, säger han.

Magnus Erlandsson
Erik Olausson

Omstöpningen av LU:s innovations- och samverkansenhet fortsätter att generera svallvågor. Nu hoppar två ledamöter i universitetets amerikanska insamlingsstiftelse LU Foundation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad