söndag 19 maj 2024

inloggad som

Oklart om Region Skånes och AstraZenecas forskningssamarbete

För knappt ett år sedan drog Region Skåne igång det femåriga forskningsprojektet Big 3 tillsammans med AstraZeneca. Partnerna gick in med 20 miljoner kronor vardera i en stor kartläggning av patienter med KOL, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Hur mycket av projektet som nu följer med AstraZeneca till Mölndal är oklart.

— Jag ställde en fråga angående detta igår i samband med att vi blev informerade.  Så vitt vi vet kommer projektet drivas vidare. Men AstraZeneca är ett stort företag och beslut kan tas snabbt, delar av forskningen kan hamna i företagets kvarvarande forskningscentra, säger regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein (M).

Enligt Bo Ahrén, dekanus för medicinska fakulteten i Lund, har AstraZenecas medverkan främst varit som finansiär i Big 3 och att nedläggningen därför bara får marginell effekt. Men i dagsläget kan inte heller han ge något klart besked på vad som kommer hända med forskningsprojektet.

— Det här ett projekt som har satts igång och det beror inte exklusivt på samarbetet i Lund. Det kommer inte läggas ner, möjligen kommer en del forskare flyttas till Mölndal, säger han.

Joel Lyth

För knappt ett år sedan drog Region Skåne igång det femåriga forskningsprojektet Big 3 tillsammans med AstraZeneca. Partnerna gick in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]