lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Øresundsuniversitetet vill dubbla personalstyrkan

På två år ska Øresundsuniversitetet gå från drygt 30 anställda till det dubbla — det är målet. På så vis ska organisationen kunna hjälpa regionen att kamma hem mer EU-pengar.

I tider då andra företag och organisationer drar ner satsar Øresundsuniversitetet för fullt. För tillfället är åtta nya tjänster utlysta och fler väntar. Tre av dem gäller uppbyggnaden av ett starkare interreg-kansli, som ska hantera projekt som beviljats EU-medel öronmärkta för gränsregioner.

— Det finns mycket pengar avsatta för den här regionen, men för få projekt. Om vi inte får igång fler måste vi lämna tillbaka pengar till EU, säger Øresundsuniversitetets direktör Lars Montelius.

Tanken är att Øresundsuniversitetet med sin nya personalstyrka ska kunna hålla i hela projekt, i stället för att som i dag främst sätta igång dem.

— Vi vill ta större aktiv del i att få fram interreg-ansökningar som är kvalificerade och blir godkända. Och det ska inte bara vara snuttifierade” projekt, utan större sådana som får betydelse för regionen, säger han.

Förhoppningen är att kunna lägga fem stora interreg-projekt i korgen inom ett år. Två projekt som redan godkänts, en stor satsning på nanovetenskap och en som handlar om logistik, ligger bakom ytterligare några av de tjänsterna som just nu utlyses.

Øresundsuniversitetet är ett samarbete mellan de elva universiteten och högskolorna i Öresundsregionen, med målet att bli den ledande vetenskapsbaserade regionen i världen. Inom ramen för organisationen finns bland annat Øresund Science Region och Øresund Entrepreneurship Academy.

På två år ska Øresundsuniversitetet gå från drygt 30 anställda till det dubbla — det är målet. På så vis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.