tisdag 23 juli 2024

inloggad som

SLU:s satsning på hållbara företag drar igång i Alnarp

|  ,
|  

SLU Holdings nya co-workingkontor Green Innovation Park i Alnarp är nu färdigt att börja fyllas upp av uppstartsbolag och etablerade företag med verksamheter inom hållbarhet. Det säger Niclas Östlund, verksamhetsutvecklare för kontoret i Alnarp.

– Vi vill få hit företag som önskar att samverka med forskare och studenter här på campus, och med varandra. Bolagen ska på olika sätt arbeta med produkter eller tjänster som leder till en hållbar framtid. Vi ser att universitetet har mycket viktig forskningsbaserad kunskap som bör komma ut och genom detta ska vår forskning bli bättre på att komma närmare tillämpningarna. Det har inte funnits någon innovations-hubb inom vårt område tidigare i södra Sverige, säger han.

Grunden till innovationsparken i Alnarp lades 2019 då Akademiska Hus, Lomma kommun, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SLU Holding startade ett renoveringsprojekt av ett gammalt mejeri på campus i Alnarp. Där huserar nu Green Innovation Park i 450 kvadratmeter med option att utöka ytan till det dubbla.

Detta blir SLU:s andra Green Innovation Park. I Uppsala öppnades en park 2016 och ytterligare en planeras i Umeå. Bolagens medlemskap i parken gäller på alla SLU:s verksamhetsorter.

– Green Innovation Park är inte en inkubator utan snarare en community för bolag som arbetar med hållbara lösningar. Vi ska ha aktiviteter som skapar möten, som events, inspirationsföreläsningar och workshops. Vi ska även samarbeta med andra i “innovationsgalaxen”, exempelvis inkubatorerna som stöttar startups, säger Niclas Östlund.

I Alnarp finns SLU:s fakultet för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, och cirka 1.200 studenter.

Elisabet Ottosson

SLU Holdings nya co-workingkontor Green Innovation Park i Alnarp är nu färdigt att börja fyllas upp av uppstartsbolag och etablerade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.