lördag 27 april 2024

inloggad som

Oväntat bra för danska forskningsparker

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra genom finanskrisen. En markant minskning av antalet bolag som står i kö för att komma in på parkerna är det största bekymret.

Kim Høgh, VD för Scion-DTU, talar om en förvånansvärt stor inflyttning i förhållande till de scenarier som i höstas målades upp för 2009. Andelen uthyrda lokaler väntades minska med 4,5 procent, men det har bara gått hälften så dåligt. De senaste siffrorna tyder på att uthyrningen till de vanligtvis drygt 175 företagen på Scion-DTU minskat med 1,5-2 procent.

— Vi har kommit igång bättre än vi vågat hoppats på år 2009, säger Kim Høgh.

— Flera av våra kunder har till och med rest kapital. 7TM Pharma fick in 75 miljoner danska kronor i januari, Santaris Pharma tog in 85 miljoner och Symphogen reste en kvarts miljard danska kronor nu i februari. Däremot har kön för att komma in minskat markant. Färre knackar på och där märker vi av problemen med att resa kapital och att det blivit besvärligare att få lån, säger Kim Høgh.

Hur stor nedgången blir i procent, eller antal företag, vill han inte säga.

— Men konsekvensen för parkens ekonomi har inte slagit igenom på det sättet vi fruktat, slår Kim Høgh fast.

På Symbion talar uthyrningschefen Brian List om en något större nedgång efter en hundraprocentig beläggning de senaste åren.

— Biotech är hårt drabbat, samtidigt som vi inte ser några nedgångar i övriga branscher, säger han.

Symbions nedgång betyder en uthyrning på 96-97 procent och forskningsparken räknar med ytterligare nedgång till mellan 85 och 90 procents uthyrd area före sommaren. Smärtgränsen ligger på 80-85 procent.

— Om vi kan få upp det lite till är det inte jättekritiskt för oss, säger Brian List.

Värre är att laboratorierna, som utgör en femtedel av byggnaden (runt 2.000 kvadratmeter), inte efterfrågas i samma takt som bolag flyttar ut.

— Pipelinen är mer eller mindre borta. Biotech-laboratorier efterfrågas inte just nu. Vårt största problem är att nystartade företag inte har några större belopp för att etablera sig i redan inredda laboratorier, vilket utgör en väsentlig del av vår verksamhet, säger Brian List.

— En möjlig utgång är att laboratorierna blir tomma i år. Vi överväger att se på andra branscher för att fylla upp, säger Brian List.

Symbion och Scion-DTU lockar framförallt bolag inom bio-, miljö- och nanoteknologi samt IT.

Keld Broksø

De två stora forskningsparkerna på den danska sidan Sundet, Scion-DTU och Symbion, har än så länge klarat sig oväntat bra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.