måndag 29 april 2024

inloggad som

Birka Biostorage skissar på biobank i Veberöd

Lundabolaget Birka Biostorage har ansökt om att köpa en tomt i Veberöd för att bygga en ny anläggning att förvara biologiska prover åt läkemedels- och medicinteknikföretag.

ali-ismail_ny_ny– Får vi tomten kommer vi att bygga en anläggning på minst 1.500 kvadratmeter med två våningar. Det är femton gånger kapaciteten vi har nu, säger Birka Biostorages grundare och vd Ali Ismail till Rapidus.

Finansieringen av bygget står majoritetsägarna Ali Ismail för tillsammans med bolagets största privata investerare, Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer.

– Vi kommer göra en emission och har kommit överens om att hålla dörren öppen för externa privata investerare, säger Ali Ismail.

Birka Biostorage har redan skalat upp sin verksamhet och förvarar numera läkemedels- och forskningsprover i kyl- och frysrum i stället för enbart i frysar och kylskåp. Bolaget förvarar och distribuerar provsamlingar åt framförallt läkemedelsbolag där kraven på säkerhet är höga och speciella tillstånd krävs.

Bland kunderna syns Active Biotech, Aptahem och danska Symphogen, vars långtidskontrakt genererar ungefär 250.000 kronor årligen. Hittills i år har Birka Biostorage omsatt 1,6 miljoner kronor vilket är närapå en dubbling från fjolårets 900.000 kronor. Förlusten beräknas halveras från -2 miljoner 2015 till -1 miljon i år.

Utöver majoritetsägarna är även ytterligare 15 privatpersoner delägare varav några är medarbetare. Birka Biostorage sysselsätter sex personer.

Emily Binks

Lundabolaget Birka Biostorage har ansökt om att köpa en tomt i Veberöd för att bygga en ny anläggning att förvara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.