måndag 29 april 2024

inloggad som

Birka Biostorage bygger biobank vid ESS

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i närheten av ESS. Adelsfamiljen Gyllenkroks bolag Björnstorp och Svenstorps Godsförvaltning står för byggandet och Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer finansierar installationen av utrustning.

Ett stenkast från jätteanläggningen ESS, på andra sidan E22, ska Birkas nya biobank byggas. Byggnaden väntas stå klar sommaren 2018.

– Birka och Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning arbetar med att ta fram ett hyresavtal på upp till 20 år och därmed förankra ett långsiktigt samarbete. På marken, där byggnaden kommer stå, ska delar av en befintlig fastighet byggas om. 1.200 kvadratmeter är det vi börjar med att bygga. Där finns möjligheter att bygga till, bygga nytt och anpassa, säger vd Ali Ismail.

I den nya fastigheten kommer läkemedels- och forskningsprover kunna förvaras i utrymmen på upp till 30 kubikmeter. Birka BioStorage förvarar och distribuerar prover åt främst läkemedelsbolag. Bland kunderna syns A1M, danska Symphogen, BioGaia, Idogen, Active Biotech och Camurus. Två finska kunder har nyligen tillkommit: Herantis Pharma och Valo Therapeutics.

I Birkas befintliga lokaler i sydöstra Lund finns fyra så kallade klimatkammare, där provsamlingar förvaras. I det nya bygget beräknas antalet stiga till mellan 20 och 30.

Sex personer är verksamma i Birka Biostorage. Ali Ismail räknar med att omsättningen i år fördubblas till tre miljoner kronor. Ebba Fischer är bolagets största privata investerare, Ali Ismail är majoritetsägare och resten ägs av privatpersoner.

Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning, som drivs av familjen Gyllenkrok, är en av de största markägarna i Skåne och äger bland annat mark i nära anslutning till ESS och Max IV. De sysslar även med fastighetsuthyrning och hyr ut 140 fastigheter.

Emily Binks

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.