tisdag 17 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Patentsökta bakterier bakom nytt skånskt bioteknikbolag

Så sent som förra våren startade de ett mikrobiologiskt laboratorium vid Campus Helsingborg. Nu har de båda doktorerna i livsmedelsteknologi Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson dragit igång bioteknikbolaget ConCellae för att kommersialisera användningen av 14.000 mikroorganismer, insamlade i Kullabergs naturreservat norr om Helsingborg. Än så länge har cirka en tredjedel analyserats och artbestämts.

— Vi har patentsökt användningen av tio olika bakterier. Av dessa är kanske åtta helt nya arter som vi får beskriva och namnge själva, säger Tobias Olofsson.

Bredden på möjliga tillämpningsområden sträcker sig från etanolframställning och livsmedelsproduktion till nya former av antibiotika. Ett än så länge hemligt projekt om mjölksyrabakterier tillsammans med två forskargrupper i Arizona och Uppsala har redan dragit till sig intresse från näringslivet.

— Vi hade en affär på gång med ett utländskt företag, en av de största i den här branschen. Men i sista stund bestämde vi oss att vi hellre ville bygga upp ett varumärke på egen hand, säger Alejandra Vásquez.

Hon tror ändå att livsmedelsprodukter med företagets nyupptäckta mikroorganismer kan finnas på marknaden om ett eller två år.

Samtidigt arbetar de unga forskarna vidare med att samla in fler mikroorganismer från dykningar vid Kullaberg. Målet är drygt 20.000 organismer.

ConCellae är helägt av Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez, som arbetar med företaget vid sidan av forskningen. Finansiering till såväl bolaget som mikrobiologilaboratoriet har de dragit ihop själva. Bland annat har Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen och Sparbanksbanksstiftelsen i Skåne stöttat forskningen medan LU Innovation och Teknopol bidragit med patent- och affärsrådgivning.

Av Erik Olausson

Så sent som förra våren startade de ett mikrobiologiskt laboratorium vid Campus Helsingborg. Nu har de båda doktorerna i livsmedelsteknologi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad