Förrförra sommaren sökte forskarparet Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertsson i Lund patent på sin upptäckt att en beståndsdel i gröna blad kan förebygga fetma. Nu startar de bolaget Thylabisco för att kommersialisera idén. Ambitionen är att ta fram nya livsmedel som ger en längre mättnadskänsla.
— Det var en idé som kom fram vid köksbordet, berättar Per-Åke Albertsson, som är professor i biokemi vid Lunds Universitet och specialiserad på växternas fotosyntes.
Hans hustru Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och känd för sin forskning om fetma och aptitreglering. Med utgångspunkt från respektive ämnesområde upptäckte paret att thylakoider, som ingår naturligt i alla gröna blad, fördröjer matsmältningen. Detta leder till att man håller sig mätt längre.
Forskarna vill nu tillföra thylakoider till olika livsmedel, som till exempel yoghurt, bröd eller hamburgare. Tanken är att produkterna ska ätas i förebyggande syfte, snarare än som ett bantningsmedel.
Metoden har testats i djurförsök med goda resultat och forskarna har också provat att tillföra thylakoider från spenat till sin egen mat. Med hjälp av Lunds universitets utvecklingsbolag LUAB vill forskarna nu försöka få in kapital för att genomföra systematiska studier av hur ämnet påverkar matsmältningen och mättnadskänslan hos människor.
— Min vision är att vi ska få in tillräckligt med kapital för att anställa några personer, som kan arbeta med forskning och utveckling. Det kommer att ske utanför universitet, säger Per-Åke Albertsson.
Av Emilia Söelund