Innovationer i gränsland, Skånes Livsmedelsakademis projekt som beviljats 100 miljoner kronor över tio år av statliga Vinnova, har under hösten delat ut sina första fyra miljoner. På akademins stämma igår konstaterades att projektet de närmaste åren blir akademins huvudsyssla och att man därför bör ha en gemensam styrelse.
Fyra pilotprojekt har fått merparten av miljonerna från Innovationer i gränsland.
– Knappt två miljoner kronor har gått till Functional Food Science Center på Lunds universitet för ett doktorandprogram fokuserat på funktionella livsmedel. Det ska fungera som en påbyggnadsutbildning för såväl medicinare som teknologer och kommunikationsvetare. Sex doktorander beräknas komma igång med utbildningen i år.
– Ett projekt om bröd, i samarbete mellan Lunds universitet, Lunds tekniska högskola och ett antal företag vilkas namn inte är offentliga, försöker finna en kombination av sädesslag som ska ge framtidens bröd. Dit har ungefär en halv miljon gått.
– Utvecklingen av ett analyssystem för kvalitetssäkring av funktionella livsmedel…
– … och jakten på hälsofrämjande substanser i växtprodukter, bland annat nypon, får omkring en kvarts miljon vardera från Innovationer i gränsland.
Medlen matchas med lika mycket regionala pengar, huvudsakligen från Lunds universitet.
Innovationer i gränsland arbetar inom fyra huvudområden: innovationer och innovationssystem, internationell marknadsföring och konsumentkunskap, bekväm mat i stor skala och funktionella livsmedel. Ordförande i den nya styrelsen är, liksom i den gamla, landshövding Bengt Holgersson. Bland de övriga medlemmarna finns Hans Henecke från Region Skåne, Olof Arwidi från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Gunilla Jönson från Lunds tekniska högskola och Roland von Bothmer från Alnarpsfakulteten. Vice ordförande är Rolf Bjerndell från Skånemejerier och Ideon Agro Food.