tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

IT-branschen i Öresund håller ställningarna mot Stockholm

Öresundsregionen är fortfarande större än Stockholmsområdet inom IT, mätt i antal sysselsatta. Det visar nya siffror för 1999 som i dag presenteras av IT Øresund tillsammans med forskare från Roskilde Universitetscenter. Sammanlagt 96.143 personer arbetade under året inom IT-branschens olika grenar i Öresundsregionen, att jämföra med 91.274 i Stockholms län. Därmed har avståndet ökat något.

Under 1999 omsatte Öresunds IT-näring 149 miljarder danska kronor, en ökning med nära 50 procent jämfört med fem år tidigare. I omsättningstal är Stockholmsregionen däremot drygt 30 procent större.

I november kunde Rapidus för första gången publicera siffror som visade på ställningen mellan de två IT-regionerna. Siffrorna, som gällde 1998, visade att 90.597 personer var aktiva i IT-branschen på Själland och i Skåne, jämfört med 88.852 personer i Stockholms län.

Skillnaderna är trots allt små och enligt Peter Höjerback, VD för IT Øresund, är poängen med undersökningen främst att visa att Norden har två starka IT-områden och att dessa är ungefär lika stora.

Branschsammansättningen skiljer sig dock åt. Medan IT-handel är ett viktigt inslag i Öresundsstatistiken dominerar IT-konsulter i Stockholm. Handelns ställning beror bland annat på att många utländska IT-koncerner lagt sina nordiska försäljningskontor i Köpenhamn. Strukturen i Skåne liknar på den här punkten mer Stockholm än Köpenhamn.

Inom Öresundsregionen dominerar Själland med 82 procent av de IT-anställda, vilket är en större andel än Själlands genomsnittliga andel av regionens sysselsatta. Detta trots att tillväxten på IT-området varit större i Skåne än på Själland sett under en femårsperiod. Även inom Sverige ligger Skåne, något förvånande, under genomsnittet för andelen IT-sysselsatta, vilket enligt utredarna beror på att Stockholm dominerar den svenska IT-branschen och drar upp snittet.

Öresundsregionen är fortfarande större än Stockholmsområdet inom IT, mätt i antal sysselsatta. Det visar nya siffror för 1999 som i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.