tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Riis ger råd till IT-företag som tar fram cykeldator

ActiveWebSport i Taastrup utanför Köpenhamn har kommit så långt med en ny datorstyrd cykelteknologi till den världsomspännande spinning- och racingmarknaden att bolaget nu ska ta in 18 miljoner danska kronor för färdigutveckling och produktion, som väntas starta inom ett år.

Teknologin har flera delar. I princip är det en mer förfinad version av en känd cykeldator, som nu också integreras med Internet. Kort sagt innebär teknologin att cyklisterna kan pröva en etapp från Tour de France i motionslokalen genom att ladda ner rutten med stigningar och önskat vindmotstånd. För professionella cyklister ligger det en särskild fördel i att alla i cykellaget kan testa samma runda och sedan maila tid, puls och energiförbrukning till lagledningen, som kan följa utvecklingen oavsett var de är i världen.

Den danske Tour de France-vinnaren Bjarne Riis är löst knuten till projektet.

Som en del i produkten ingår ett så kallad webwheel, som har utvecklats i samarbete med Aalborg Universitet. Ett webwheel är en generator på bakhjulet som skapar en exakt återgivelse av rutten. Det kan också kombineras med bildåtergivning på en datorskärm.

ActiveWebSport har vid det här laget passerat två viktiga trösklar: De har fått stöd från Nordeas Opfinderfond och i somras fick de lokaler hos Teknologisk Innovation, som investerar i innovativa affärsidéer för att hjälpa dem fram till en fas där företagen är mogna att flytta till egna lokaler.

— Det är en stor marknad, särskilt utanför kretsen av professionella cyklister. Nio miljoner ägnar sig åt spinning och använder en halv miljon spinning-cyklar. Dessutom omsätter privata motionscyklar 2,7 miljarder kronor om året. Vi är först ut att använda högteknologi till fitness, säger ActiveWebSports direktör Flemming Bruhn.

Företaget har i dagsläget fyra medarbetare.

ActiveWebSport i Taastrup utanför Köpenhamn har kommit så långt med en ny datorstyrd cykelteknologi till den världsomspännande spinning- och racingmarknaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.