måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nya tunga ägare i Netch efter riktad emission

6:e AP-fonden har blivit stor delägare i Lundabaserade Internetkonsultföretaget Netch Technologies, som ägardomineras av kretsen Axis Communications och riskkapitalbolaget Visionalis med dess huvudägare Mikael Karlsson. GDC – Great Digital Communcations (Ajje Ljungberg) är också stora ägare.

AP-fondens investering i Netch har skett i en riktad nyemission på sammanlagt 29 miljoner kronor, där 6:e AP-fonden tagit större delen av aktierna.

Emissionen är genomförd sedan ett par månader tillbaka men av många procedurskäl har någon information ännu inte läckt ut om denna ägarspridning i Netch, som Rapidus nu kan avslöja.

6:e AP-fonden får en ägarandel i Netch på cirka 3,5 procent.

Drygt 251 000 nya Netch-aktier har emitterats. De två övriga aktörer som tecknat i emissionen är Alfred Bergh Fondkommission, cirka fem miljoner kronor, och venturecapitalföretaget T-bolaget, som tecknat för cirka åtta miljoner.

T-bolaget är det samma som f. d. Kobbs Te, import- och grossistföretag vars ägarfamilj Wingstrand i Göteborg genom de senaste åren satsat tungt på att investera inom IT. De är nu delägare i bland andra Switchcore och Net Insight, och var bland de första riskkapitalisterna att satsa på Icon Medialab, som de har gått ur igen.

Netch Technologies startades vid årsskiftet 1995/96 och befinner sig i mycket stark tillväxt. Förra året ökade omsättningen med 100 procent till knappt 60 miljoner svenska kronor. I år siktar företaget på en tillväxt kring 130 procent.

Netch är inte en webbyrå, utan ett teknikföretag som utvecklar affärssystem för Internet och mobilt Internet. För ändamålet har företaget utvecklat en egen teknikplattform kallad Netch/the_key/.

Kontor finns i Lund, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, San Francisco, Karlskrona och Kalmar. Kontoren i Karlskrona och Kalmar är enbart inriktade på lösningar för mobilt Internet. Vid halvårsskiftet öppnar Netch kontor i nyrenoverade lokaler i Knutpunkten i Helsingborg.

Bland Netch kunder finns många välkända företag, bland andra Bokus.com, Egmont, IKEA på jobbet, Tuborg, Carlsberg och Internetmatbutiken Matomera.

6:e AP-fonden har blivit stor delägare i Lundabaserade Internetkonsultföretaget Netch Technologies, som ägardomineras av kretsen Axis Communications och riskkapitalbolaget Visionalis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad