onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Succéstart för Helsingborgsföretag på Zürichbörsen

Utan minsta lilla uppmärksamhet i skandinavisk press har medicinteknikföretaget Jomed, med en av sina europeiska baser i Helsingborg, fått en lysande start på SWX New Market, den schweiziska motsvarigheten till Nasdaq och Neuer Markt.

Sedan introduktionen den 19 april har Jomedaktien stigit med cirka 35 procent. Aktien noterades för en timme sedan till kursen CHF 56:60. Bolaget har nu ett börsvärde motsvarande cirka sex miljarder svenska kronor.

— Vi har mött ett mycket starkt intresse efter att emissionen övertecknades sju gånger, berättar vice VD och finanschefen Antti Ristinmaa för Rapidus, från kontoret på Drottninggatan i Helsingborg.

— Efter att vi övertog en större produktionsanläggning i Schaffhausen i Schweiz har vi också fått mycket bra press, tillägger han.

Jomed är ett ungt företag specialiserat på tillverkning av hjälpmedel för hjärtkirurgi, så kallade stentar och katetrar. Sedan starten i början av 1990-talet har företaget vuxit mycket snabbt och hela tiden med lönsamhet.

Största ägare är VD Tor Peters, som nyligen flyttat från Helsingborgskontoret till Schweiz, där Jomed fått en allt tyngre bas. Idégivaren och entreprenören Lars Sunnanväder är också fortsatt stor ägare och efter genomförd private placement och nyemission finns en rad engelska och svenska institutioner också inne.

Jomed omsatte förra året motsvarande 360 miljoner kronor, med en vinst på cirka 17. Antalet anställda är drygt 400.

Aktien handlas publikt bara på SWX New Market. Bolaget övervägde alternativen att gå in på Stockholmsbörsen eller Neuer Markt i Tyskland, men fastnade för Schweiz, där ”intresset och klimatet för medicinteknikbolag är större och bättre än i Stockholm”, enligt Jomedledningen.

Företaget kallar sig europeiskt, utan huvudkontor, med VD och stor produktion i Schweiz, etableringar i 20 länder, och vice VD och en stor säljorganisation baserad i Helsingborg. De som startat och leder företaget är företrädesvis svenskar. Rent juridiskt har Jomed holländsk hemvist.

Utan minsta lilla uppmärksamhet i skandinavisk press har medicinteknikföretaget Jomed, med en av sina europeiska baser i Helsingborg, fått en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.