onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SwitchCore-grundare utvecklar billigare teknik till framtidens fibernät

IT-entreprenören Jan G. Nilsson och professor Christer Svensson, två av grundarna till IT-företaget SwitchCore i Lund, är på gång med ännu ett nytt IT-bolag: Optotronic, med säte i Lund.

I måndags berättade Rapidus om Bluetronics, ett nytt företag för Bluetooth-utveckling, där bland andra Jan G. Nilsson och Christer Svensson är initiativtagare och delägare. Nu ger de sig även in på området för optisk fiber-teknik tillsammans med Lars Thylén, professor i fotonik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Optotronic ska utveckla så kallade optomoduler som kan omvandla signalerna i de optiska fibertrådarna, som förbinder städer och fastigheter, till signaler som kan tolkas av datorer och annan elektronisk utrustning. Affärsidén är att med ny teknik utveckla och tillverka moduler till lägre priser än vad som görs i dag.

— Vi har hög kompetens i Sverige inom optoelektronik, men den tas dåligt till vara. Samtidigt är det en enormt snabbt expanderande marknad med tanke på alla fiberinstallationer som görs i världen, säger Christer Svensson som är professor vid Linköpings Tekniska Högskola.

Det tekniska kunnandet finns bland annat vid KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg och inom Ericsson. Optotronic har inga egna patent, utan ska nu börja värva forskare för utvecklingsarbetet som ska ske i Kista i Stockholm. Det kommer att dröja en bra bit in på nästa år innan företaget har sin första produkt på marknaden.

Jan G Nilsson, Christer Svensson och Lars Thylén äger vardera en tredjedel av Optotronic.

(Bolaget har under hösten 2000 ändrat namn till Optillion.)

IT-entreprenören Jan G. Nilsson och professor Christer Svensson, två av grundarna till IT-företaget SwitchCore i Lund, är på gång med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.