tisdag 26 september 2023

inloggad som

SwitchCore-grundare utvecklar billigare teknik till framtidens fibernät

IT-entreprenören Jan G. Nilsson och professor Christer Svensson, två av grundarna till IT-företaget SwitchCore i Lund, är på gång med ännu ett nytt IT-bolag: Optotronic, med säte i Lund.

I måndags berättade Rapidus om Bluetronics, ett nytt företag för Bluetooth-utveckling, där bland andra Jan G. Nilsson och Christer Svensson är initiativtagare och delägare. Nu ger de sig även in på området för optisk fiber-teknik tillsammans med Lars Thylén, professor i fotonik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Optotronic ska utveckla så kallade optomoduler som kan omvandla signalerna i de optiska fibertrådarna, som förbinder städer och fastigheter, till signaler som kan tolkas av datorer och annan elektronisk utrustning. Affärsidén är att med ny teknik utveckla och tillverka moduler till lägre priser än vad som görs i dag.

— Vi har hög kompetens i Sverige inom optoelektronik, men den tas dåligt till vara. Samtidigt är det en enormt snabbt expanderande marknad med tanke på alla fiberinstallationer som görs i världen, säger Christer Svensson som är professor vid Linköpings Tekniska Högskola.

Det tekniska kunnandet finns bland annat vid KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg och inom Ericsson. Optotronic har inga egna patent, utan ska nu börja värva forskare för utvecklingsarbetet som ska ske i Kista i Stockholm. Det kommer att dröja en bra bit in på nästa år innan företaget har sin första produkt på marknaden.

Jan G Nilsson, Christer Svensson och Lars Thylén äger vardera en tredjedel av Optotronic.

(Bolaget har under hösten 2000 ändrat namn till Optillion.)

IT-entreprenören Jan G. Nilsson och professor Christer Svensson, två av grundarna till IT-företaget SwitchCore i Lund, är på gång med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad