onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

MIP Technologies från Lund i samarbete med Pfizer

Nybildade lundaföretaget MIP Technologies på Ideon har utvecklat en ny metod för blodrening. Produkten, med arbetsnamnet MIP, har väckt intresse bland stora läkemedelsföretag. Redan ett par månader efter företagsstarten har ett samarbetsprojekt inletts med Pfizer.

När mediciner genomgår klinisk prövning måste blodet kunna renas för att resultaten ska bli mätbara. Dagens mediciner är så effektiva att endast mycket små doser behövs och befintliga metoder för blodrening är därför otillräckliga, enligt Christine Berggren, VD på MIP Technologies.

En av de första utmaningarna för företaget är att få in kapital för att underlätta en expansion.

— Det verkar inte så svårt att knyta kontakter med investerare. Vi har haft en första kontakt med Medicon Valley Capital, säger Christine Berggren.

Det nya bolaget har utvecklats ur ett europeiskt universitetsnätverk och de tre grundarna har alla gedigen akademisk bakgrund. Christine Berggren är doktor i analytisk kemi, Börje Sellergren vid universitetet i Mainz är doktor i tillämpad biokemi och Kees Ensing vid universitetet i Groningen är doktor i farmaci.

Nybildade lundaföretaget MIP Technologies på Ideon har utvecklat en ny metod för blodrening. Produkten, med arbetsnamnet MIP, har väckt intresse […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.