fredag 29 september 2023

inloggad som

Stora möjligheter för riskkapitalister i Öresundsregionen

Av Thomas Frostberg

Connectas köp av Albatros Network A/S är bara det senaste exemplet på att Öresundsregionen och dess IT-företag är heta i branschen. Tidigare har Icon Medialab, Framfab och Information Highway köpt upp bolag på båda sidor av Sundet.

Samtidigt är intresset från många Stockholmsbaserade riskkapitalbolag fortfarande förvånansvärt svalt inför vad som händer kring Sundet. IT-företagen har inte lyckats profilera sig på samma sätt som medicin- och bioteknikbranschen har genom Medicon Valley.

— Vi tänker inte i regioner, vi letar intressanta företag att satsa pengar i, förklarar flera riskkapitalister som Rapidus talat med. Trots det hamnar många av investeringarna i en och samma region: Stockholmsregionen.

Grundproblemet är troligen att det fortfarande finns en förkärlek för att se Skåne och Öresundsregionen som något perifert, medan det i själva verket handlar om en storstadsregion med tre miljoner invånare och en huvudstad i mitten.

Priset för en sådan felbedömning är förlorade chanser till lönsamma affärer. Det finns i dag stora möjligheter för svenska riskkapitalister att göra goda förtjänster genom att gå in i danska IT-bolag.

Medan danska IT-företag generellt sett är konkurrenskraftiga i fråga om teknikutveckling är kapitalsituationen en helt annan än i Sverige. Samtidigt som svenska riskkapitalister är inblandade i en allt hetsigare jakt efter investeringsobjekt i Sverige är många av de mindre danska IT-företagen benägna att söka sig utomlands när de ska hämta in kapital.

— Om jag kan få 20 miljoner i Danmark för min idé, så kan jag få 200 miljoner i Sverige och hur mycket pengar som helst i USA, menar Kenneth Hallingskov på Web500 som utvecklat en standardprogramvara för webbprogrammering baserat på världens 500 bästa webbplatser.

Även om argumentet är tillspetsat så pekar det på en väsentlig skillnad mellan Sverige och Danmark. Medan Stockholmsbörsen i dag har drygt 50 IT-relaterade bolag noterade på sina olika börslistor finns det drygt tio på Köpenhamnsbörsen. Renodlade Internetkonsulter saknas helt på den danska börsen.

Man räknar med att minst 50 nya företag tar steget in på Stockholmsbörsen under det här året. En majoritet kommer att vara IT-bolag. De mest optimistiska prognoserna ger 15-20 nya företag på börsen i Köpenhamn i år.

Den inofficiella handeln med aktier, som den sista tiden ökat kraftigt i Sverige, förekommer i mycket liten utsträckning i Danmark.

Kort sagt: Danska IT-företag hämtar i dag nästan uteslutande kapital utanför börsen.

Här finns en klar funktion för svenskt riskkapital att fylla. Det gäller att inte måla upp en krigssituation mellan IT-företagen i Öresundsregionen och de i Kista i Stockholm. Tvärtom kommer alla att tjäna på om Norden med gemensamma krafter kan behålla tätpositionen som ledande område inom IT-utveckling. Alternativet är att möjligheten går vidare till amerikanska investerare – eller varför inte japanska?

Av Thomas Frostberg Connectas köp av Albatros Network A/S är bara det senaste exemplet på att Öresundsregionen och dess IT-företag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad