torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Starkt köprally ger tidigare listnotering för C Tech

Lundabaserade C Technologies aktie har fyrdubblats i värde sedan årsskiftet. I förra veckan rusade aktiekursen från 390 till 600 svenska kronor på bara någon dag. Uppgången berodde på stor uppmärksamhet kring framtida vinster av licensförsäljning och nya produkter som presenterades lagom inför Cebit-mässan.

Det stora suget efter aktierna gör att C Technologies sannolikt noteras på SBI-listan i avvaktan på en riktig introduktion på Stockholmsbörsen eller Nasdaq senare i år. I dag handlas aktien inofficiellt hos Matteus fondkommission.

— Det börjar bli för vanskligt för alldeles för många. Vi har ett principbeslut om en marknadsnotering på någon av de större börserna, men kanske måste något ske innan dess, säger ekonomichef Johan Boman.

Antalet aktieägare i C Technologies steg med 40 procent under januari och idag har företaget över tusen ägare. Vid inofficiell handel har företagen inte samma skyldighet att rapportera om sina förehavanden. När Rapidus kontaktar Matteus vill de till exempel inte ens uppge hur stor omsättning det är i aktien.

C Technologies är hittills mest känt för den datorstyrda pennan C-Pen, som kan läsa av och lagra text. Företaget besöker i år Cebit med två nya produkter i bagaget: en ny version av C-Pen och C-Mouse, en trådlös Bluetooth-mus med inbyggd C-Pen. Dessutom söker man nya kontakter för licensförsäljning. I framtiden räknar C Technologies med att tjäna mer pengar på licenser än på ren produktförsäljning. Redan nu har företaget ett licensavtal värt 60 miljoner svenska kronor med Hongkongbaserade GSL.

Just nu genomför C Technologies en nyemission som beräknas ge företaget drygt 100 miljoner svenska kronor. Vilka som tecknar emissionen vill ekonomichef Johan Boman inte avslöja, men han säger att det inte blir några dramatiska förändringar i ägandeförhållandena. I dag är grundaren och entreprenören Christer Fåhraeus störste ägare med 20 procent av aktierna. Riskkapitalbolaget Visionalis äger 11 procent, Ericsson 9 procent och Metallarbetareförbundet 5 procent.

C Technologies startades 1996. Företaget gick med förlust under 1999 och hade en försäljning på omkring 45 miljoner. Först 2002 räknar företagsledningen med vinst. C Technologies har ungefär 70 anställda och räknar med att vara det dubbla vid årsskiftet.

Entreprenören Christer Fåhraeus står förutom C Technologies bakom en rad lovande och expansiva företag i Lund: Precise Biometrics, Cellavision, Iconizer och netMage.

Lundabaserade C Technologies aktie har fyrdubblats i värde sedan årsskiftet. I förra veckan rusade aktiekursen från 390 till 600 svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.